Przejdź do głównej zawartości

Pieczarki z sałatą rzymską w sosie fistaszkowym

Robiąc regularnie masło orzechowe dla męskiej części mojej rodziny, pozostają mi resztki owego świeżo uczynionego przysmaku na ściankach i dnie blendera. Przecież nie potraktuję ich wodą z płynem! Zmarnowało by się sporo (no... odrobinę, ale i tak za dużo ;-)) dobra a domowe masło orzechowe (klik) jest najlepsze na świecie! Dzisiaj jednak nie miałam najmniejszej ochoty na słodkości, które zazwyczaj robię z tych resztek. Wlałam więc nieco mleka i (unikając słodkich inklinacji kulinarnych) sól z pieprzem ziołowym. Okazało się ciekawe w smaku, więc dorzuciłam czosnek i cytrynę dla podkręcenia smaku. W piekarniku dochodziły moje ukochane portobello, na talerzu pyszniła się grubo pokrojona sałata rzymska. Nie pozostało nic innego, jak dołożyć trochę jaglanki, polać uzyskanym sosem i zjadać rozkoszując się każdym kęsem. Nie myślałam, że kiedykolwiek posmakuje mi wytrawna wersja fistaszków. Aż do dzisiaj...


SOS FISTASZKOWY
dla 2 osób

1 porządna łyżka masła orzechowego (niesłodzonego!)
150 ml mleka sojowego naturalnego
plasterek cytryny bez skórki i bez pestek grubości ok. 1 cm *
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania konsystencji kremowej i gładkiej.
Najsmaczniejszy świeżo po przygotowaniu. Jak wszystkie najzdrowsze i najbardziej wartościowe potrawy.

1 porcja :  0.3 ww   0.9 wbt

* Nie zamieniajcie kawałka cytryny na sam sok... Sos wychodzi gęstszy, ciekawszy smakowo i... nie ma odpadków ;-)

CAŁE DANIE

4 spore portobello lub 6 dużych pieczarek
ugotowana kasza jaglana **
1 duża główka sałaty rzymskiej lub 2 mini

Pieczarki delikatnie posolić, spryskać oliwą i zapiec 30 minut w 180⁰C.
Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić na grube paski, skropić cytryną.

**  Przed gotowaniem prażę ją na suchej patelni. Najbardziej lubię nieco podrumienić, wtedy jest znacznie smaczniejsza i sypka po ugotowaniu

Na talerzu ułożyć upieczone pieczarki, obok sałatę, dalej kaszę i całość polać sosem orzechowym.




Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb fitness

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D