Przejdź do głównej zawartości

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy. Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS klik, dokładnie opisany później tutaj klik), zaplątał się też chlebuś na drożdżach (klik) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej (klik). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać przy starych sprawdzonych przepisach i dusza odkrywcy (słodzę sobie? może troszeczkę... 😉) gna w stronę nowych smaków, możliwości... Po prostu: lubię tę robotę... Jeśli kasza gryczana tak pięknie fermentuje w stronę użytkowo-piekarniczą, to z stanie się z innymi zbożami? Z których da się przygotować podobny wypiek? Poszły w ruch dwa: ryż i komosa. Dlaczego akurat te? Po pierwsze, są bezglutenowe. Po drugie, z ryżu widziałam robienie jogurtu a z komosy sama robiłam genialny rejuvelac (klik) a potem z niego roślinne serki (wyborne w smaku!) klik. Tak więc fermentacja wypróbowana i była szansa na coś fajnego. Obawiałam się jedynie spójności otrzymanego wypieku. Dodatek chia  miał zabezpieczyć zwartą konsystencję. Jak wyszło? Sami zobaczcie:


Genialny pod względem wyglądu (tu z piernikowym masłem orzechowym), z chrupiącą skórką, pulchny i wilgotny w środku, kolor... żółty (nie mam pojęcia dlaczego... jeśli przychodzi Wam do głowy jakieś wyjaśnienie, podzielcie się nim w komentarzach, proszę ) i wyraźny smak. Świeżość i wilgoć utrzymuje dobrych kilka dni! Czy bez chia chleb się rozsypie? Nie wiem... Komosa za droga i za smaczna, by ryzykować marnację... Najwyraźniej jestem... hmmm... oszczędnym odkrywcą... 


NATURALNY CHLEB Z KOMOSY RYŻOWEJ

2 szklanki komosy ryżowej białej
1 szklanka wody
½ szklanki wody z domowej kiszonki (u mnie koper włoski, ale może być ogórki kiszone, kapusta, seler, pietruszka, pasternak)
2 łyżki chia
0 - ½ łyżeczki soli (zależnie od stopnia słoności wody z kiszonki)

1 dzień wieczorem:
Komosę dokładnie wypłukać na bardzo gęstym sicie (ziarenka są malutkie) pod bieżącą wodą.
Zalać jedną szklanką przegotowanej (lub filtrowanej albo źródlanej) wody, przykryć pokrywką i odstawić.
2 dzień rano:
Gdy napęcznieje dolać wodę z kiszonki, wymieszać, przykryć i odstawić.



3 dzień rano:
Powinien podnieść się poziom wody, ziarna unosić się częściowo w płynie, większość z nich powinna kiełkować a na powierzchni powinna być widoczna delikatna piana.
Ziarna sfermentowały czyli powstało dużo mikroorganizmów (naturalny zakwas), które potrafią sprawić, że chleb wyrośnie.
Całość zmiksować z solą dość dokładnie, dodać chia, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem kokosowym foremki (używam silikonowej, więc nie muszę smarować olejem) i odstawić do piekarnika z włączoną lampką do wyrośnięcia.
3 dzień po południu:
Włączyć piekarnik na 180⁰C i piec 1 godzinę od chwili osiągnięcia wymaganej temperatury ( u mnie to trwa ok. 4 minuty).
Ostudzić na kratce.

UWAGI:
1. Ziarno musi być zdrowe i naturalne, co łatwo sprawdzić kiełkując malutką porcję. Jeśli kiełkuje zdecydowana większość ziaren po jednym dniu, można używać do pieczenia chleba.
2. Podane czasy są orientacyjne, które sprawdzają się w moje kuchni. Pierwszy raz należy obserwować przebieg fermentacji i zapach, ponieważ w każdym domu (nawet w różnych miejscach domu) fermentacja przebiega w innym tempie.
3. Latem wystarcza krótszy czas. Zimą może się on nieco wydłużyć, zależnie od temperatury w pomieszczeniu.
4. a. Jeśli ziarna po napęcznieniu zaczynają przykro pachnieć WYRZUCIĆ!
Fermentacja poszła w niepożądanym kierunku i zaczął się proces gnicia...
4. b. Jeśli ziarna nie kiełkują i poziom płynu się nie podnosi po napęcznieniu ziaren, lepiej komosę ugotować, bo najprawdopodobniej za chwilę zacznie się gnicie a szkoda potem ziarna wyrzucać.
5. Aby zminimalizować ryzyko fiaska najlepiej naczynie do moczenia wyparzyć... u mnie wystarcza umycie w zmywarce... ale my używamy ekologicznych środków do zmywarki, żeby jakieś chemiczne paskudztwa się po naczyniach nie pałętały ;-)

Komentarze

  1. Mam następujący problem z chlebem czy to z komosy czy z gryki niepalonej: zboże ładnie fermentuje, chleb w foremce (zawsze foremka prostokątna około 10x20cm) wyrasta pięknie, a gdy zaczynam go piec cały środek się zapada. Próbowałam piec taką metodą jaką prezentujesz czyli chleb do nagrzanego piekarnika oraz do piekarnika zimnego i w obu metodach występuje problem zapadania :( Czy orientujesz się jaka może być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z własnych doświadczeń odkryłam dwie przyczyny:
      1. za dużo wody i ciasto na chleb za rzadkie;
      2. chleb zbyt długo wyrasta.
      Spróbowałabym najpierw przypilnować wyrastania. Najkorzystniej, gdy wierzch jest wybrzuszony nieco. Ten chleb nie powinien podwajać objętości, ale urosnąć o jakieś 1/3, ale podaję baaaardzo orientacyjnie...
      Jeśli wtedy będzie zbyt zbity w środku, to zmniejszyć ilość wody do miksowania, by ciasto było gęstsze.
      Mam nadzieję, że to pomoże :-)

      Usuń
    2. U mnie przyczyną była górna grzałka w piekarniku przestała grzać jak powinna

      Usuń
  2. Czy można czymś zastąpić wodę z kiszonki? Np. octem winnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam, że powinien zadziałać. Podobnie jak sok z cytryny. Nie sprawdzałam jednak. W wodzie z kiszonki jest bogactwo mikroorganizmów przyspieszajacych fermentację i dających gwarancję jej szybkiego i prawidłowego przebiegu. Przy occie i cytrynie musimy czekać na zrobienie zakwasu i czuwać nad jego etapami. Jest to bardziej skomplikowane, ale... dla chętnego nic trudnego, więc...? Jestem bardzo ciekawa czy się uda. Przypuszczam, że inni czytelnicy również, więc będziemy wdzięczni za info. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Zastosuję Twoje rady i również mam nadzieję, że uporam się z problemem :)

    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zachwycona tym chlebem , tym przepisem , będę robić bo gryczany robię już od dawna(tzn jak pokazał się przepis u Natchnionej i Smakoterapii)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ☺️ też regularnie piekę chleb z gryki. Jest tani i wygodny. Ten z komosy ma zupełnie inny smak, jest super odżywczy i dłużej wilgotny. Niestety też i droższy... ale jako urozmaicenie doskonaly ☺️

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Zbóż glutenowych nie jem od dłuższego już czasu. I bardzo mi takie jedzonko odpowiada. Co tam jedzonko, przygotowanko jedzonka! Jakaż ulga po sklejonych glutenem deskach, gąbkach z glutami nie do rozpuszczenia, kłaczkami wciśniętymi w oczka cedzaka jak pies w kąt pełen marchewek... (jeśli jest amatorem tychże oczywiście... nasz Ernest jest, oj, jest...). Bezglutenowo - bezproblemowo. Tak jelitowo jak i kuchennie. Gdy wpadł mi filmik bardzo uporządkowanej Haghineh klik o pysznym chlebku rodem z kuchni armeńskiej, pomyślałam, że mariaż placka z ogromną ilością ziół to coś absolutnie dla mnie. Rzecz jasna, nie chciałam używać mąki pszennej ani orkiszowej. Padło na gryczaną, jako najlepiej klejącą się. Aby mieć pewność, że będzie się dobrze sklejał, dodałam trochę mąki z brązowego ryżu. Zadziałało. Placek upiekł się szybko, smakowicie wilgotny wewnątrz, przypieczony na zewnątrz, aromatyczny, sycący. Jingalov z ogrodowymi ziołami wczesnej wiosny z pewnością będzie nam towarzyszył przez ca…

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje... czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba prak…

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Buraki w cieście nikogo chyba dzisiaj już nie dziwią. Ciasto marchewkowe, buraczane brownie, szpinakowy leśny mech, cukiniowy chlebek na słodko,... Powoli rośnie lista deserów na bazie warzyw. Powoli rośnie ich lista także w moim blogowym kąciku (surowe buraczane pierniczki, surowe ciasto marchewkowe, chlebek bananowy z cukinią, ciasto z pasternakiem). Można dyskutować czy mariaż owoców i warzyw jest zdrowy, bo faktycznie połączenie w jednym posiłku warzyw i owoców bywa dla naszego żołądka i jelit kłopotliwe. Wielu unika więc tego połączenia, by uniknąć ewentualnych niedogodności. Należałam także do takich osób. Zrezygnowałam z tej zasady, gdy dowiedziałam się, że zasada obowiązuje tych ze słabym trawieniem. Cóż to za ulga była! Wiecie jak to jest... Rozluźniacie pasek i brzuch wyskakuje jak z sprężyna... Odreagowanie, gdy trzeba było się wyrzec czegoś fajnego, smacznego, bywa potężne i nieco przesadzone. Zapierałam się wcześniej niejako  na siłę. Wiecie, wciągnąć brzuch, zapiąć pase…