Jak nie kochać strączków??? Wszystko można z nich zrobić. Desery, pasztety, burgery, zupy (to akurat oczywiste jest dla wszystkich, nie tylko mundurowych... 😉), pasty. Sosy zwane kosmopolitycznie dipami również. Sprawdzają się szczególnie dobrze, gdy nie chcemy używać dodatkowego tłuszczu. Jeśli będziemy bez olejow przygotowywać ze strączków pasty, prawdopodobnie będzie nas razić nieco suchość wyrobu, pewna chropowatość smaku... Jednak jako dip czyli gęstszy sos świetnie się sprawdzają. Jeśli dodatkowo podamy doń świeże warzywa... hmmm... A powoli pokazują się cudownie soczyste młode korzonki i zielenina. Marchewki, co prawda, jeszcze zza mórz, ale już seler naciowy bywa rodem z Polski. Lada chwila pojawią się pierwsze kalarepki, młode selery z ogromną burzą zielonego listowia i delikatnym, wręcz słodkim korzeniem... Wczesne lato to najbardziej wyczekiwana kulinarnie pora roku. Zmęczeni po szarugach, wyposzczeni brakiem świeżości, wyglądamy tęsknie na stragany z niecierpliwością próbując nowalijek: czy to już TEN smak? Gdy znika swego rodzaju wodnistość pędzonych warzyw, poczujemy słodkość, sok pełen aromatu najdelikatniejszego w ciągu całego roku... (czy Wam też już ślinka na klawiaturkę skapuje z otwartego dzioba???) Póki co, sytuację ratują młodziutkie ziółka prosto z ogródka. Ku mojej wielkiej radości dobrze zniosły humorzastą zimę. Nawet estragon przetrwał, choć rośnie w nędznej plastykowej skrzynce. Ot, wola życia potężna! Moc energii, chlorofilu, związków eterycznych, czyli wszystko, co potrzebne, by organizm ludzki mógł cieszyć się grochem 😁 A że aura nadal zmienną jest, imbir na rozgrzewkę i ... na katar się przyda.
DIP Z GROCHU Z IMBIREM
380 g ugotowanego na miękko grochu
350 ml (1½ szklanki) wody
1 duża gałązka selera naciowego
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki soli morskiej (jeśli groch gotowany był bez soli)
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 szczypty mielonego kozieradki
⅓ selera pokroić w drobną kosteczkę a pozostałą część zmiksować wraz z resztą składników.
Do masy domieszać kosteczki selera.
Posypać płatkami papryki ostrej lub słodkiej wedle upodobań i potrzeb.
Posypać płatkami papryki ostrej lub słodkiej wedle upodobań i potrzeb.
DIP Z GROCHU ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI
380 g ugotowanego na miękko grochu
350 ml (1½ szklanki) wody
1 duża gałązka selera naciowego
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki soli morskiej (jeśli groch gotowany był bez soli)
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
kilka listków świeżego estragonu
Wszystkie składniki poza ziołami zmiksować na gładko.
Dodać zioła i zmiksować pulsacyjnie do rozdrobnienia ziół.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)