Grzyby stały się ulubionym składnikiem moich potraw od kiedy... e tam... zawsze były ulubione. Z biegiem czasu zmieniały się odmiany, potrawy, przyprawy, sposoby przygotowania. W dobie dbania o niski indeks glikemiczny stały się jeszcze bliższe memu sercu.
AROMATYCZNE BOCZNIAKI W AZJATYCKIM STYLU
1 słuszna porcja lub 2 przyzwoite
250 g boczniaków
¼ szklanki nerkowców
½ pora
2 spore ząbki czosnku
½ łyżeczki indyjskiego pikantnego curry (nie obawiajcie się, danie wcale nie jest pikantne 😏)
½ łyżeczki mielonej kozieradki
½ łyżeczki czarnuszki
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól do smaku
sól do smaku
Czarnuszkę delikatnie rozetrzeć w moździerzu i razem z resztą przypraw podgrzać na oleju.
Dodać czosnek i nerkowce, delikatnie podsmażyć niecałą minutę.
Dodać pokrojone w paski boczniaki, dusić na średnim ogniu kolejne 2 minuty często mieszając.
Dodać pokrojony w półcentymetrowe plasterki por, delikatnie posolić,wymieszać i dusić dalej pod przykryciem 10 minut.
Odkryć rondel, wymieszać dokładnie i odparować płyn często mieszając, co zajmie około 5 minut.
W razie potrzeby dosolić do smaku.
W razie potrzeby dosolić do smaku.
W czasie duszenia warzyw można przygotować dodatkowo gryczane kluchy.
50 g mąki gryczanej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
100 ml wody o temperaturze pokojowej
½ łyżeczki soli
spora szczypta kurkumy
Wymieszać suche składniki, dodać wodę i energicznie mieszać do uzyskania gęstego ciasta.
Odstawić. W tym czasie wstawić wodę do gotowania w głębokim garnku.
Gdy zawrze posolić i łyżką wkładać pojedyncze porcje ciasta formując w ten sposób kluchy.
Gotować 4 - 6 minut zależnie od wielkości.
Podawać kluchy z warzywami i kiełkami (lucerna, brokuł) na ciepło, choć na zimno są równie smaczne.
Pasuje do nich też bardzo dobrze zwykła swojska jagła. Cieplutka, miękka, przyjemnie znika wśród mięsistych grzybów...
Jak kto lubi, jak komu pasuje, z czym komu po drodze,... jak Kuba Bogu,... wedle potrzeb, gustów i obyczajów 😇
Pasuje do nich też bardzo dobrze zwykła swojska jagła. Cieplutka, miękka, przyjemnie znika wśród mięsistych grzybów...
Jak kto lubi, jak komu pasuje, z czym komu po drodze,... jak Kuba Bogu,... wedle potrzeb, gustów i obyczajów 😇
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)