Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczne boczniaki w azjatyckim stylu

Grzyby stały się ulubionym składnikiem moich potraw od kiedy... e tam... zawsze były ulubione. Z biegiem czasu zmieniały się odmiany, potrawy, przyprawy, sposoby przygotowania. W dobie dbania o niski indeks glikemiczny stały się jeszcze bliższe memu sercu.


AROMATYCZNE BOCZNIAKI W AZJATYCKIM STYLU
1 słuszna porcja lub 2 przyzwoite

250 g boczniaków
¼ szklanki nerkowców
½ pora
2 spore ząbki czosnku
½ łyżeczki indyjskiego pikantnego curry (nie obawiajcie się, danie wcale nie jest pikantne 😏)
½ łyżeczki mielonej kozieradki
½ łyżeczki czarnuszki
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól do smaku

Czarnuszkę delikatnie rozetrzeć w moździerzu i razem z resztą przypraw podgrzać na oleju.
Dodać czosnek i nerkowce, delikatnie podsmażyć niecałą minutę.
Dodać pokrojone w paski boczniaki, dusić kolejne 2 minuty często mieszając.
Dodać pokrojony w półcentymetrowe plasterki por, delikatnie posolić,wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut.
Odkryć rondel, wymieszać dokładnie i odparować płyn często mieszając, co zajmie około 5 minut.
W razie potrzeby dosolić do smaku.

W czasie duszenia warzyw można przygotować dodatkowo gryczane kluchy.


13 sztuk
50 g mąki gryczanej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
100 ml wody o temperaturze pokojowej
½ łyżeczki soli
spora szczypta kurkumy

Wymieszać suche składniki, dodać wodę i energicznie mieszać do uzyskania gęstego ciasta.
Odstawić. W tym czasie wstawić wodę do gotowania w głębokim garnku.
Gdy zawrze posolić i łyżką wkładać pojedyncze porcje ciasta formując w ten sposób kluchy.
Gotować 4 - 6 minut zależnie od wielkości.

Podawać kluchy z warzywami i kiełkami (lucerna, brokuł) na ciepło, choć na zimno są równie smaczne.
Pasuje do nich też bardzo dobrze zwykła swojska jagła. Cieplutka, miękka, przyjemnie znika wśród mięsistych grzybów...



Jak kto lubi, jak komu pasuje, z czym komu po drodze,... jak Kuba Bogu,... wedle potrzeb, gustów i obyczajów 😇


Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Gryczane kluski kładzione z makiem

Majonez z kalafiora bez oleju

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki

Batatowe spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim

Figa z makiem, pasternakiem na trzy sposoby