Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy deser, jaki kiedykolwiek jadłam z wykorzystaniem właśnie zapomnianych dwóch bułeczek...


BUŁECZKI JAGLANE DROŻDŻOWE
10 małych bułeczek

400 g mąki jaglanej
12,5 g świeżych drożdży (⅛ kostki 100 g czyli na pół, znów na pół i trzeci raz na pół ;-) )
400 ml wody
1 łyżeczka soli
15 g łuski babki jajowatej

Odmierzyć 150 g mąki jaglanej i palcami rozetrzeć z drożdżami.
Dodać 90 ml letniej wody, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (ok. 10 minut).
Do podrośniętych drożdży dodać pozostałą wodę, sól i łuskę. Dosypywać po trochu resztę mąki, aż całość zgęstnieje i stanie się miękką, jednolitą masą.
Staranne wyrobienie ciasta odwdzięczy się zwartą, miękką strukturą bułek... warto się przyłożyć i nie wlewać od razu całej wody, ale w dwóch etapach a mąkę w 3 - 4 porcjach stale mieszając.
Blaszkę wysypać mąką kukurydzianą.
Łyżką odkrawać kawałki ciasta i formować bułeczki lekko wilgotnymi dłońmi zawijając wierzchnią warstwę pod spód bułki (patrz filmik poniżej).
Blaszkę z uformowanymi bułeczkami nakryć dużą miską lub głęboką blachą.
Odstawić do wyrośnięcia (u mnie 30 minut, bo lato...).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180⁰C, spryskiwaczem mocno nawilżyć jego wnętrze i piec bułeczki 45 minut. Nie oczekujcie rumienienia... Będą ...bielutkie :-D
Odstawić do wystudzenia.
Kroić najlepiej nożem do chleba (ząbkowanym) albo bardzo cienkim i ostrym zwykłym.





A tutaj amatorski filmik, jak je przygotowywałam. Pamiętajcie tylko o SPRYSKANIU piekarnika przed pieczeniem!!!


Jadłam z helenkową pastą z tartych pieczarek, ajwarem, dżemem...




...i samą samiuteńką...


Pycha w każdej odsłonie... :-D

Komentarze

  1. Hej :)
    Wreszcie jakiś przepis, który prawie spełnia moje oczekiwania :) Mam tylko pytanie - czy wodę można zastąpić mlekiem i na przykład dodać jajko ? Nie potrzebuję typowego pieczywa bezglutenowego, czy wegetariańskiego, ale mój pies jest na diecie onkologicznej i nie może jeść niczego, co zawiera skrobię, a ponieważ lubi kaszę jaglaną i jaglane lane ciasto, to chciałam jej nieco menu urozmaicić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-D pierwszy raz ktoś będzie korzystał z mojego przepisu dla pieska :-)
      Cudownie, że ma taką troskliwą opiekunkę! Wodę można zastąpić mlekiem. Jajko nie jest potrzebne, chyba, że zamiast babki. Mam nadzieję, że psiakowi posmakuje... Pozdrawiam bardzo serdecznie!

      Usuń
    2. Ślicznie Ci dziękuję !
      Może po prostu niewielu ludzi ma takiego fioła na punkcie swoich czworonogów, ale to jest pełnoprawny członek rodziny, a właściwie najważniejsza osoba w rodzinie, więc trzeba o nią dbać na wszelkie sposoby :)
      I chyba zdecydowanie będzie wolała jajko od babki ;)
      Tak na marginesie, to zwierzęca dieta onkologiczna nie różni się od ludzkiej - nie wolno np. żadnej skrobi, cukrów, zbóż (wyjątkiem jest właśnie kasza i mąka jaglana, a także cieciorka, soja, soczewica, fasola mung), makaronów, czerwonego mięsa, gotowanej marchewki... - bo tym wszystkim odżywiają się guzy, więc ten przepis jest idealny także dla chorych ludzi.
      Dam znać, jak nam wyszedł i smakował eksperyment ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

ulubione posty czytelników

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Michałki, michały, michałeczki...

Majonez z kalafiora bez oleju

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki