Przejdź do głównej zawartości

Deser śliwkowy bezglutenowy, gdy pieczywko cenne bezglutenowe mi zostało...

Sezon śliwkowy w pełni. Można je przerabiać na dżemy, powidła, suszyć, jeść zwyczajnie same lub miksować na musy, koktajle i inne cudeńka. Mnie zostały dwie kilkudniowe bułeczki jaglane a w lodówce znalazłam zagubione kromki chleba gryczanego (pewnie zostały po jakiejś wycieczce, ale nie pamiętam...). Uwielbiam te lodówkowe odkrycia! Zawsze coś pysznego z nich się wyłania :-) Tym razem pieczywowe resztki przywołały z pamięci pusząc się fioletem śliwki leżące w kącie, bo okazały się zbyt kwaśne na intensywną konsumpcję... Do deserku były akuratne. Dodałam odrobinę cukru, by podrasować smak do kategorii standardu społecznego mojej dalszej rodziny, którą miałam gościć i wyszła rewelacja... Mój tato, który li i jedynie sobie pooglądał swój ciasteczkowy prezent (hmmm... również śliwkowy...zła passa? teraz odwrócona!), tym razem poprosił o dokładkę i polecił przepis przekazać mamie, żeby go czasem takim deserem uraczyłą! Niby nic, ale on NIE TOLERUJE twardszych kawałków! Odkrawa skórki chleba! A spód tego deseru jest nieźle chrupiący!!! Mama też zachwycona, więc dzielę się tym odkryciem z radością i satysfakcją rodem z nieba w linii prostej (szczerze, to w rozpaczy robiłam na baaardzo szybko deser, bo czasu miałam jakieś marne strzępy, więc wspomogłam się siłami wyższymi czyli modlitwą...). Niebo widać traktuje modlitwy bardziej serio niż nam się zdarza i błogosławieństwo spłynęło strumieniami :-D


Przy okazji kilka informacji na temat rozmaitości daktyli:
Czytałam, że daktyle NIE podnoszą poziomu cukru... Brzmiało to jak bzdura kompletna, bo słodkie są nieprzeciętnie. Pogrzebałam i odkryłam, że daktyli jest całe mnóstwo odmian. Ze świeżych najbardziej popularne są Mozafati, te najsłodsze z wysokim indeksem glikemicznym. Bywają bardziej włokniste Deglet nouir, które lubi mój mąż. Ale są i cudownie kremowe, o smaku przypominającym mi jedzone w dzieciństwie krówki, daktyle Medjool. Te są z najwyższej półki odżywczej. Ogrom mikroelementów a nawet błonnika. Jest tego tyle, że w sumie obniżają ich indeks do przyjaznego diabetykom! Rewelacja! Działają leczniczo w przypadku nieżytu górnych dróg oddechowych (katar, kaszel, chrypka) a nawet wzmacniają odporność... Tyle dobra w takim smacznym opakowaniu... Można też spotkać daktyle Bhari, które są słodko-wytrawne, o ciekawym smaku, choć akurat mój mąż nie był zachwycony. Niestety, zazwyczaj "pakowacz" nie podaje odmiany pakowanych daktyli a wiele z nich jest dodatkowo dosładzanych syropem glukozowym, jakby same z siebie nie były wystarczająco słodkie :-( Jadam najchętniej naturalne, świeże i raczej ekologiczne. Różnice smakowe są o-g-r-o-m-n-e.

W poniższym przepisie wykorzystałam odmiany Medjool i Deglet nouir, ale spokojnie można władować wszędzie Medjool. Niestety, ich cena potrafi powalić na kolana, więc staram się je doceniać i używać do szlachetnych celów, eksponując smak (najchętniej wcinam po jednym po prostu na deser ;-)).


DESER ŚLIWKOWY
tortownica o średnicy 23 cm

spód:
2 czerstwe bułeczki jaglane
2 czerstwe (mało powiedziane...skamieniałe ;-)) kromki chleba gryczanego
5 daktyli Medjool najlepiej świeże
2 czubate łyżki masła orzechowego
3 czubate łyżki karobu
szczypta soli

mus:
20 średnich śliwek
8 daktyli (najczęściej spotykane) najlepiej świeże
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru kokosowego (wersja dla słodyczolubnych gości ;-))
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżki łuski babki jajowatej lub płesznik
2 łyżki oleju kokosowego (jeśli chcemy kremową masę) lub dodatkowa łyżka łuski (jeśli chcemy galaretkowatą)
szczypta soli

Bułeczki i chleb pokroić w kosteczkę i uprażyć w piekarniku bez żadnych dodatków. 
Ostudzić.
Daktyle do musu pokroić drobno, zblendować ze śliwkami, sokiem cytrynowym, solą, cukrem na mus o odpowiadającej nam granulacji.
Wmieszać roztopiony olej kokosowy, wymieszać dokładnie trzepaczką.
Dodać łuskę i dokładnie wymieszać np. widelcem.
Odstawić do zgęstnienia.
Przypieczone pieczywo zmiksować na drobne okruchy najlepiej malakserem z nożem w kształcie "S".
Dodać do nich pokrojone daktyle Medjool, masło orzechowe, karob i sól. Zmiksować pulsacyjnie na lepką kruszonkę.
Dno foremki wykleić ⅔ masy z pieczywa.
Na wierzch wyłożyć gęsty mus i posypać resztą kruszonki. Lekko wcisnąć ją w mus, przykryć folią i odstawić do zamrażalnika na pół godziny.

Oczywiście można również skonsumować w miększej formie po zgęstnieniu musu...


ale mocno schłodzony albo wręcz zmrożony jest zdecydowanie lepszy :-)



Komentarze

ulubione posty czytelników

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy …

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Jak upiec chleb bezglutenowy plus bułki gryczanki- z własnych wpadek i przypadków

W internecie aż kipi od warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, glutenowych i bezglutenowych. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdego stać na uczestnictwo i dostęp do publikowanych materiałów. Alergie pokarmowe są i tak drogie w obsłudze. Przynajmniej na początku. Chciałabym więc pomóc choćby w kwestii chleba właśnie. Można bowiem w domu upiec bardzo smaczny chleb bezglutenowy na bazie różnych rodzajów mąki. Moją ulubioną jest gryczana. Szybko i łatwo fementuje. Ciasto pięknie rośnie a po upieczeniu chleb jest mięciutki i wilgotny. Jeśli oczywiście zastosujemy kilka haczyków. Coby się ideału owymi haczykami uczepić, a nie wieszać na nich...  cokolwiek... Dla Was więc przygotowałam zestawienie podpowiedzi z mojej praktyki, jak zadbać o ciasto i proces pieczenia, by uzyskać ten efekt.

1. Drożdże,  zakwas czy ferment?
Drożdże - dają suchszy chleb, szczególnie bezglutenowy. Często się kruszący, szybko wysychający. Piekarze dodają więc do takich wypieków tłuszcz. Często zwierzęcy. Ja sta…

Dżem truskawkowy w kwadrans

Gotowanie powideł, dżemów, konfitur, jest długotrwałe i pracochłonne. W czasie tego procesu znikają nie tylko cenne godziny, ale i wartości zdrowotne przetworu :-( Jeśli gotujemy niewystarczająco długo, musimy dosładzać, bo znika również naturalny smak i aromat. Wraca dopiero przy sporym odparowaniu wody,ale wartości zdrowotne już nigdy doń nie wrócą... Szkoda... W związku z tym zaczęłam od zeszłego roku przetwarzać owoce używając agaru i wstępnie gniotąc owoce rękami, co skraca czas pracy do minimum tj. kwadransa... jeśli nie liczyć mycia i obierania wsadu ;-) Wychodzi bardzo smaczny dżemik o aromacie świeżych owoców, w czym pomaga dodatek minimalnej ilości soli. O dziwo, smaku słonego się nie wyczuwa :-) Dodatkowym walorem dżemu truskawkowego przygotowanego w ten sposób jest jego kolor. Piękny...truskawkowy (;-)) zamiast burego :-DDD


DŻEM TRUSKAWKOWY Z AGAREM (6 słoiczków 200 ml)
1 kg truskawek 1 ½ łyżeczki agaru ewentualnie 1 łyżka ksylitolu szczypta soli himalajskiej
Truskawki dokł…