Przejdź do głównej zawartości

Pasta Helenki z tartych pieczarek

Helenka jest kobietą niezwykłą. Jej pasja do pomagania innym zdumiewa od lat, gdyż sama Helenka już dobiła do lat 77... Może to i znak, bo 7 to liczba symbolizująca doskonałość? Bożą doskonałość... Kilkanaście lat temu byłam u niej w gościnie i zostałam poczęstowana naleśnikami. Z razowej mąki. Pożywne, prawdziwe, pyszne jedzenie a ona krępowała się, że tylko naleśniki...że takie niewyszukane... Innym razem poczęstowała chlebem z pastą pieczarkową. Była przynajmniej tak pyszna i niezwykła, jak te razowe naleśniki. Od tamtej pory nie jadam innych naleśników jak tylko razowe, choć już mąka jest gryczana, owsiana lub cieciorkowa. Pasta natomiast pozostała prawie bez zmian, bo i doskonałości nie ma sensu zmieniać... po co psuć? Robię ją, gdy mam sporo jędrnych pieczarek i potężny pęczek zielonej pietruszki a czas (znaczy: głodna rodzina...) nagli :-)


PASTA Z TARTYCH PIECZAREK

1 kg świeżych, jędrnych pieczarek
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 duży pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki zagęszczacza (u mnie tym razem konopie z błonnikiem lnianym, ale Helenka daje bułkę tartą)
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 czubata łyżeczka bazylii
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko posiekać.
Zieleninę posiekać tak sobie.
Do głębokiej patelni wlać olej i wrzucić czosnek, włączyć średni płomień.
Gdy czosnek zacznie się smażyć, wrzucić cebulę i poddusić 3 minuty.
Dorzucić pieczarki, pieprz i bazylię. Poddusić 5 minut.
Posolić. Gdy pieczarki puszczą sok, wsypać zagęszczacz i pietruszkę.
Dusić często mieszając aż zniknie płyn a masa zrobi się gęsta.
Doskonały dodatek do wytrawnych owsianych gofrów np. tych lub smarowidło na chleb.


Za chleb robią bułeczki jaglane, które są naszymi ulubieńcami. Niedługo będą na blogu, bo chcę jeszcze dorzucić filmik z pokazem ich formowania :-)


Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki