Przejdź do głównej zawartości

Pieczona papryka w paście słonecznikowej albo jako sos do makaronu (ryżu?) mniaaam...

Gdy piekę chleb, zapiekankę, burgery, ...cokolwiek... wkładam obok jedną, dwie papryki i piekę przy okazji. Pieczona papryka ma intensywny smak i daje fenomenalny kolor daniom. Tym razem jednak upiekłam całą blachę różnokolorowych papryk. Mamy w końcu sezon i papryki są soczyste, świeżuteńkie i pachnące. Aż żal nie korzystać z ich dobrodziejstw! Tak więc wykorzystałam je w dwutorowo. Dwie poszły do pasty na bazie słonecznika a reszta jako sos do makaronu. Myślałam, że może być ciekawie i się nie zawiodłam. Paprykę obrałam ze skórki, pokroiłam i dodałam tofu bazyliowe z dymką. Prosto, szybko, smacznie. A żeby jeszcze maxi zdrowo, to makaron z surowego selera :-D



A dwie mocno czerwone odłożyłam bez obierania do pasty:


PASTA SŁONECZNIKOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

1 szklanka namoczonego słonecznika
2 małe lub 1 duża czerwona papryka
1 łyżka dobrej oliwy
5 łyżek wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
⅛ łyżeczki pieprzu cayenne

Paprykę przekroić na pół, usunąć wewnętrzne błonki i pestki.
Upiec w 200⁰C przez 30 minut. Nie zdejmować skórki!!!
Wszystkie składniki zmiksować na krem.



Jak mam ochotę na ciepłe danie to paprykę pieczoną do makaronu zjadam z ... ryżem ...
...brązowym długoziarnistym, moim ulubionym... :-D


Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Majonez z kalafiora bez oleju

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki