Przejdź do głównej zawartości

Zupa z kiełków fasolki mung

Chyba najszybciej i najłatwiej kiełkująca fasolka : fasolka mung inaczej złota fasolka. Jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych strączkowych. Działa przeciwzapalnie, wzmacniająco niwelując skutki stresu tak oksydacyjnego (przeciwutleniacze), jak i emocjonalnego (witaminy z grupy B, magnez), wspomaga w czasie menopauzy (izoflawony), zapobiega osteoporozie (wapń) i problemom z pękającymi naczynkami (witamina K). Stymuluje produkcję kolagenu (kobiety - piękniejemy, jeśli dla kogoś to, co zewnętrzne jest wyznacznikiem piękna ;-)). Generalnie, sławi się ją w każdym chyba obszarze dietetyki. A teraz, kochani, wyobraźcie sobie, że prawie wszystkie te cudowne składniki się multiplikują w czasie kiełkowania! Niektóre nawet 100 - krotnie :-) I z takiej właśnie wykiełkowanej fasolki zrobiłam zupkę. Lekką, z warzywami, gotowaną krótko tak, żeby fasolka nadal pozostała chrupiąca. Charakteru nadaje jej świeża trawa cytrynowa i pikantny imbir. Zagęszczona odrobiną mleka kokosowego...Niezwykle silnych walorów przeciwnowotworowych dostarcza mieszanka kurkumy i czarnego mielonego pieprzu (używam bardzo małą ilość, tylko, by podkręcić działanie kurkumy). Oswojona egzotyka z fasolką w roli głównej ku zdrowotności!


ZUPA Z KIEŁKAMI FASOLKI MUNG
dla 4 osób

2 marchewki
2 cebule
3 ząbki duże czosnku
1 pietruszka
¼ selera
5 ziemniaków
4 garście kiełków fasolki mung
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 gałązka trawy cytrynowej
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki mleka kokosowego
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
pieprz czarny

Warzywa oczyścić, umyć, kiełki przepłukać.
Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i podgrzać.
Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, seler i pietruszkę.
Dusić do uzyskania przyjemnego zapachu warzyw.
Ziemniaki pokrojone w grubą kostkę dorzucić do garnka wraz z przyprawami oraz rozbitą grzbietem noża trawą cytrynową i posiekanym imbirem.
Zalać wodą do lubianej gęstości (my lubimy konkretne ;-)).
Gotować do al dente warzyw.
Dorzucić kiełki i dogotować do miękkości ziemniaków.
Pod sam koniec gotowania dodać mleko kokosowe, wymieszać.
Gdy zabulgocze zupa jest gotowa.


Kiełki fasolki bardzo łatwo uzyskać zalewając ziarenka w słoiku wodą odstawić je na kilkanaście godzin.
Gdy napęcznieją można słoik przykryć gazą i ją obwiązać, po czym słoik ustawić nieco przechylony (by mógł swobodnie wypływać nadmiar wody, ale był zapewniony dostęp powietrza) w niewielkiej miseczce, która będzie zbierała wypływającą zeń wodę.
Można również wysypać napęczniałe nasionka na sito i przykryć czystą ściereczką.
Tak czy inaczej, należy dwa razy dziennie kiełkujące nasionka przepłukać.
Kiełki długości nasionek (wtedy mają najwyższe walory odżywcze) otrzymamy na trzeci/czwarty dzień.


Z sita będą wystawały kiełki dolnych nasionek,. Warto uważać, by ich nie stracić w czasie przesypywania do garnka...


Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje. .. czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba pra

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać p

Tortilla z komosy czyli ziarno w roli głównej

Ziarno w roli głównej . Kiedyś podstawa menu. W postaci placków, klusek, kasz, mamałygi w przeróznych wersjach. U nas niegdyś był to podpłomyk z żyta, gryki, potem orkiszu. No tak kieeeeedyś. Teraz wszędzie króluje pszenica. W piekarniach podpłomyki pszenne, bułki pszenne (czasem z dodatkiem żyta), pierogi pszenne (bywają ostatnio gryczane czyli z dodatkiem kilkuprocentowym gryki...), naleśniki pszenne. Ba! Tortille (klasycznie z kukurydzy) też pszenne. Lavasze pszenne. Ciabatty pszenne. Wszędzie pszenica. Zdominowała każdy talerz i każdą (prawie) potrawę. Im więcej jej spotykam, tym wiekszą mam ochotę, by pokazywać alternatywy dla pszenicy. Przecież taka wszechobecność jednego ziarna odbiera radość smakowania różnorodności. Ze zdrowotnego punktu widzenia też nieciekawie. Żaden organizm nie wytrzyma tak jednostronnej diety. Nietolerancje pokarmowe czekają u progu. Jeśli też widząc tą monotonię, macie ochotę na większą rozmaitość, polecam spróbować tortilli z komosy. Wiem, ziarno nie n

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej.  Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) - jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jestem pewna dlaczego, ale "sklepowe" mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie dodatkowo... Mąka zmielona zaś w domu nie jest ograbiona z żadnego składnika właściwego kaszy, stąd wyższy Ig wynika jedynie ze stopnia rozdrobnienia.. Sama jaglanka zawiera również pewną ilość tłuszczów. Zdrowych, ale... jak to tłuszcze: jełczejących w czasie przechowywania. W kaszy zmielonej jełczeją szybciej, więc producenci albo tłuszcz starają się usunąć dla przedłużenia terminu ważności, bądź... kupujemy gorzką mąkę... Namawiam więc do wykorzystania blenderów i