Chyba najszybciej i najłatwiej kiełkująca fasolka : fasolka mung inaczej złota fasolka. Jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych strączkowych. Działa przeciwzapalnie, wzmacniająco niwelując skutki stresu tak oksydacyjnego (przeciwutleniacze), jak i emocjonalnego (witaminy z grupy B, magnez), wspomaga w czasie menopauzy (izoflawony), zapobiega osteoporozie (wapń) i problemom z pękającymi naczynkami (witamina K). Stymuluje produkcję kolagenu (kobiety - piękniejemy, jeśli dla kogoś to, co zewnętrzne jest wyznacznikiem piękna ;-)). Generalnie, sławi się ją w każdym chyba obszarze dietetyki. A teraz, kochani, wyobraźcie sobie, że prawie wszystkie te cudowne składniki się multiplikują w czasie kiełkowania! Niektóre nawet 100 - krotnie :-) I z takiej właśnie wykiełkowanej fasolki zrobiłam zupkę. Lekką, z warzywami, gotowaną krótko tak, żeby fasolka nadal pozostała chrupiąca. Charakteru nadaje jej świeża trawa cytrynowa i pikantny imbir. Zagęszczona odrobiną mleka kokosowego...Niezwykle silnych walorów przeciwnowotworowych dostarcza mieszanka kurkumy i czarnego mielonego pieprzu (używam bardzo małą ilość, tylko, by podkręcić działanie kurkumy). Oswojona egzotyka z fasolką w roli głównej ku zdrowotności!
ZUPA Z KIEŁKAMI FASOLKI MUNG
dla 4 osób
dla 4 osób
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki duże czosnku
1 pietruszka
¼ selera
5 ziemniaków
4 garście kiełków fasolki mung
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 gałązka trawy cytrynowej
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki mleka kokosowego
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
pieprz czarny
Warzywa oczyścić, umyć, kiełki przepłukać.
Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i podgrzać.
Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, seler i pietruszkę.
Dusić do uzyskania przyjemnego zapachu warzyw.
Ziemniaki pokrojone w grubą kostkę dorzucić do garnka wraz z przyprawami oraz rozbitą grzbietem noża trawą cytrynową i posiekanym imbirem.
Zalać wodą do lubianej gęstości (my lubimy konkretne ;-)).
Gotować do al dente warzyw.
Dorzucić kiełki i dogotować do miękkości ziemniaków.
Pod sam koniec gotowania dodać mleko kokosowe, wymieszać.
Gdy zabulgocze zupa jest gotowa.
Kiełki fasolki bardzo łatwo uzyskać zalewając ziarenka w słoiku wodą odstawić je na kilkanaście godzin.
Gdy napęcznieją można słoik przykryć gazą i ją obwiązać, po czym słoik ustawić nieco przechylony (by mógł swobodnie wypływać nadmiar wody, ale był zapewniony dostęp powietrza) w niewielkiej miseczce, która będzie zbierała wypływającą zeń wodę.
Można również wysypać napęczniałe nasionka na sito i przykryć czystą ściereczką.
Tak czy inaczej, należy dwa razy dziennie kiełkujące nasionka przepłukać.
Kiełki długości nasionek (wtedy mają najwyższe walory odżywcze) otrzymamy na trzeci/czwarty dzień.
Z sita będą wystawały kiełki dolnych nasionek,. Warto uważać, by ich nie stracić w czasie przesypywania do garnka...
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę i miłe słowa. Zapraszam częściej!
Usuń