Przejdź do głównej zawartości

Zupa z kiełków fasolki mung

Chyba najszybciej i najłatwiej kiełkująca fasolka : fasolka mung inaczej złota fasolka. Jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych strączkowych. Działa przeciwzapalnie, wzmacniająco niwelując skutki stresu tak oksydacyjnego (przeciwutleniacze), jak i emocjonalnego (witaminy z grupy B, magnez), wspomaga w czasie menopauzy (izoflawony), zapobiega osteoporozie (wapń) i problemom z pękającymi naczynkami (witamina K). Stymuluje produkcję kolagenu (kobiety - piękniejemy, jeśli dla kogoś to, co zewnętrzne jest wyznacznikiem piękna ;-)). Generalnie, sławi się ją w każdym chyba obszarze dietetyki. A teraz, kochani, wyobraźcie sobie, że prawie wszystkie te cudowne składniki się multiplikują w czasie kiełkowania! Niektóre nawet 100 - krotnie :-) I z takiej właśnie wykiełkowanej fasolki zrobiłam zupkę. Lekką, z warzywami, gotowaną krótko tak, żeby fasolka nadal pozostała chrupiąca. Charakteru nadaje jej świeża trawa cytrynowa i pikantny imbir. Zagęszczona odrobiną mleka kokosowego...Niezwykle silnych walorów przeciwnowotworowych dostarcza mieszanka kurkumy i czarnego mielonego pieprzu (używam bardzo małą ilość, tylko, by podkręcić działanie kurkumy). Oswojona egzotyka z fasolką w roli głównej ku zdrowotności!


ZUPA Z KIEŁKAMI FASOLKI MUNG
dla 4 osób

2 marchewki
2 cebule
3 ząbki duże czosnku
1 pietruszka
¼ selera
5 ziemniaków
4 garście kiełków fasolki mung
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 gałązka trawy cytrynowej
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki mleka kokosowego
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
pieprz czarny

Warzywa oczyścić, umyć, kiełki przepłukać.
Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i podgrzać.
Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, seler i pietruszkę.
Dusić do uzyskania przyjemnego zapachu warzyw.
Ziemniaki pokrojone w grubą kostkę dorzucić do garnka wraz z przyprawami oraz rozbitą grzbietem noża trawą cytrynową i posiekanym imbirem.
Zalać wodą do lubianej gęstości (my lubimy konkretne ;-)).
Gotować do al dente warzyw.
Dorzucić kiełki i dogotować do miękkości ziemniaków.
Pod sam koniec gotowania dodać mleko kokosowe, wymieszać.
Gdy zabulgocze zupa jest gotowa.


Kiełki fasolki bardzo łatwo uzyskać zalewając ziarenka w słoiku wodą odstawić je na kilkanaście godzin.
Gdy napęcznieją można słoik przykryć gazą i ją obwiązać, po czym słoik ustawić nieco przechylony (by mógł swobodnie wypływać nadmiar wody, ale był zapewniony dostęp powietrza) w niewielkiej miseczce, która będzie zbierała wypływającą zeń wodę.
Można również wysypać napęczniałe nasionka na sito i przykryć czystą ściereczką.
Tak czy inaczej, należy dwa razy dziennie kiełkujące nasionka przepłukać.
Kiełki długości nasionek (wtedy mają najwyższe walory odżywcze) otrzymamy na trzeci/czwarty dzień.


Z sita będą wystawały kiełki dolnych nasionek,. Warto uważać, by ich nie stracić w czasie przesypywania do garnka...


Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej.  Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) - jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jestem pewna dlaczego, ale "sklepowe" mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie dodatkowo... Mąka zmielona zaś w domu nie jest ograbiona z żadnego składnika właściwego kaszy, stąd wyższy Ig wynika jedynie ze stopnia rozdrobnienia.. Sama jaglanka zawiera również pewną ilość tłuszczów. Zdrowych, ale... jak to tłuszcze: jełczejących w czasie przechowywania. W kaszy zmielonej jełczeją szybciej, więc producenci albo tłuszcz starają się usunąć dla przedłużenia terminu ważności, bądź... kupujemy gorzką mąkę... Namawiam więc do wykorzystania blenderów i ...

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje. .. czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba...

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie ...

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwko...

Gdy agar nie sprawdził się w dżemie

W czasie lata zaszalałam z przetworami i zapełniłam piwnicę słoikami po sufit (dość niski, ale jak to brzmi ;-)). Testowałam dżemy zagęszczane agarem  i zamiast gotować owoce długimi godzinami mogłam gotować kilkanaście minut. Działało bardzo dobrze. Dżemy były smaczne, dość gęste i aromatyczne. Problem pojawił niedawno tj. po kilku miesiącach przechowywania. Część dżemów się nieco... rozpłynęła... Czyli stała się po części płynna. Agar przestał działać. Zadziwiające, że dotyczyło to zjawisko tylko części słoików. W reszcie dżem pozostał tak gęsty, że nie opadł po odwróceniu słoika i nie opada nadal. Najwyraźniej to dżem z wyższych sfer i zachowuje się bardzo adekwatnie... :-) W części słoików wyraźnie grawitacja ściągnęła sok w strefy dolne a nakryłam ją, gdy akurat naszym baaardzo młodym gościom smażyłam naleśniki i goście owi zażyczyli sobie smarować je dżemem truskawkowym właśnie. Potrzebowałam więcej niż jednego słoika, sięgnęłam głębiej i... wyciągniętym dżemem (na z...