Przejdź do głównej zawartości

Lody czekoladowe jako wartościowe danie... marzenie smakosza :-)

Dlaczego nie używam kakao i stosuję jego namiastkę/erzac/kakoniepodobny karob?  Kakao przecież jest tak popularne, że wręcz bez niego nie wyobrażamy sobie dobrego klasycznego deseru. Czekolada jest symbolem wykwintności, elegancji i dobrego smaku... Karobem dożywiane są zwierzęta hodowlane... Nie po raz pierwszy zwierzęta dostają w karmie zdrowsze składniki niż ich hodowcy... Pamiętacie historię z otrębami i błonnikiem? Karob opisałam nieco tutaj a o szkodliwości kakao przesądza zawartość kofeiny i teobrominy. Tak przywykliśmy do ich spożywania, że większość zna cieszy się tolerancją na wiele z wywoływanych przez te związki objawów. Wystarczy jednak odstawić kakao i herbatę (także guaranę!), żeby spożywając po kilku latach większy kawałek czekolady poczuć dyskomfort. Głównie ze strony układu pokarmowego a także niepokój i trudności w zasypianiu, jeśli zjedliśmy go niedługo w porze popołudniowej. Okazuje się, że człowiek przywyknąć może do kontaktów (nawet bardzo intymnych ;-)) z różnorakimi substancjami, przed którymi organizm jednak nas ostrzega... Cóż, nie jest zaplanowany na stałą walkę z właścicielem, ale współpracę, więc robi, co może. Może teraz my pomożemy jemu? Spróbujecie zastąpić kakao karobem, który działa na układ pokarmowy uzdrawiająco i dostarcza pokaźnej dawki wapnia, a także magnez i witamin z grupy B plus białko? Lody jako posiłek? Czemu nie?

LODY CZEKOLADOWE

3 łyżki inuliny 
1 dojrzały zamrożony w kawałkach banan
½ dojrzałego awokado
3 czubate łyżeczki karobu
7 łyżek mleka kokosowo - ryżowego
3 łyżki soku z cytryny (koniecznie nigdy mniej!)
1/4 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka cykoriady

Zmiksować awokado z bananem i sokiem z cytryny.
Dodać resztę składników i zmiksować raz jeszcze.
Przełożyć do foremki i mrozić w zamrażalniku mieszając dokładnie co godzinę widelcem.
Lody powinny być gotowe po około 2 godzinach.


Dodatek awokado (tłuszcz!) daje aksamitną konsystencję, ale i dostarcza witaminy A. Nie są to tłuszcze ekstrahowane, więc z bogactwem fitosubstancji pomagających w ich trawieniu i przyswajaniu. Współpraca z naturą może być wyjątkowo smakowita...

Komentarze

  1. Beatko, jak zawsze bezbłędnie, a raczej obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nuda? Nam smakują... ;-)

      Usuń
    2. My tego lata skupiliśmy się na lodach borówkowo bananowych, aż do znudzenia wszystkich prócz Mateusza oczywiście "Mama a czemu w zamlazalce jest tylko już szpinak?" :D Niemniej jednak dziękujemy za inspiracje na przyszłoroczne lato :).
      Co do karobu to kochamy go za podnoszenie naszej odporności. Zawsze gdy łapie nas deszcz, kąpiemy się w zimnym morzu to zjadamy coś z karobem lub wypijamy zmieszany z mlekiem owsianym i nigdy nas wtedy nic nie łapie! :)

      Usuń
    3. Super podejście! Takie "kakao" nie tylko pyszne, ale i (okazuje się) dopingujące odporność :-D Nie wiedziałam, że aż tak... Wypróbujemy, jeśli będzie okazja/potrzeba. Dziękuję za informację!

      Usuń

Prześlij komentarz

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Gryczane kluski kładzione z makiem

Majonez z kalafiora bez oleju

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Chleb fitness

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki