Dlaczego nie używam kakao i stosuję jego namiastkę/erzac/kakoniepodobny karob? Kakao przecież jest tak popularne, że wręcz bez niego nie wyobrażamy sobie dobrego klasycznego deseru. Czekolada jest symbolem wykwintności, elegancji i dobrego smaku... Karobem dożywiane są zwierzęta hodowlane... Nie po raz pierwszy zwierzęta dostają w karmie zdrowsze składniki niż ich hodowcy... Pamiętacie historię z otrębami i błonnikiem? Karob opisałam nieco tutaj a o szkodliwości kakao przesądza zawartość kofeiny i teobrominy. Tak przywykliśmy do ich spożywania, że większość zna cieszy się tolerancją na wiele z wywoływanych przez te związki objawów. Wystarczy jednak odstawić kakao i herbatę (także guaranę!), żeby spożywając po kilku latach większy kawałek czekolady poczuć dyskomfort. Głównie ze strony układu pokarmowego a także niepokój i trudności w zasypianiu, jeśli zjedliśmy go niedługo w porze popołudniowej. Okazuje się, że człowiek przywyknąć może do kontaktów (nawet bardzo intymnych ;-)) z różnorakimi substancjami, przed którymi organizm jednak nas ostrzega... Cóż, nie jest zaplanowany na stałą walkę z właścicielem, ale współpracę, więc robi, co może. Może teraz my pomożemy jemu? Spróbujecie zastąpić kakao karobem, który działa na układ pokarmowy uzdrawiająco i dostarcza pokaźnej dawki wapnia, a także magnez i witamin z grupy B plus białko? Lody jako posiłek? Czemu nie?
LODY CZEKOLADOWE
3 łyżki inuliny
1 dojrzały zamrożony w kawałkach banan
½ dojrzałego awokado
3 czubate łyżeczki karobu
7 łyżek mleka kokosowo - ryżowego
3 łyżki soku z cytryny (koniecznie nigdy mniej!)
1/4 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka cykoriady
Zmiksować awokado z bananem i sokiem z cytryny.
Dodać resztę składników i zmiksować raz jeszcze.
Przełożyć do foremki i mrozić w zamrażalniku mieszając dokładnie co godzinę widelcem.
Beatko, jak zawsze bezbłędnie, a raczej obojętnie :)
OdpowiedzUsuńCzyli nuda? Nam smakują... ;-)
UsuńMy tego lata skupiliśmy się na lodach borówkowo bananowych, aż do znudzenia wszystkich prócz Mateusza oczywiście "Mama a czemu w zamlazalce jest tylko już szpinak?" :D Niemniej jednak dziękujemy za inspiracje na przyszłoroczne lato :).
UsuńCo do karobu to kochamy go za podnoszenie naszej odporności. Zawsze gdy łapie nas deszcz, kąpiemy się w zimnym morzu to zjadamy coś z karobem lub wypijamy zmieszany z mlekiem owsianym i nigdy nas wtedy nic nie łapie! :)
Super podejście! Takie "kakao" nie tylko pyszne, ale i (okazuje się) dopingujące odporność :-D Nie wiedziałam, że aż tak... Wypróbujemy, jeśli będzie okazja/potrzeba. Dziękuję za informację!
Usuń