Przejdź do głównej zawartości

Serek roślinny fermentowany najsmaczniejszy

Fajnie jest odkrywać nowe smaki i nowe możliwości w kuchni. Po serkach na bazie rejuvelacu z żyta i gryki nadszedł czas na wykorzystanie quinoa. O jej walorach piszę tutaj. Bardzo ją lubię jako kaszę, smakuje mi również bardzo rejuvelac z jej kiełków (przepis tutaj). Jednak serek na tym rejuvelacu przeszedł moje oczekiwania. Pięknie sfermentował, jest puszysty i delikatny. Jeśli "...droga sprawiedliwych jest jak blask zorzy porannej, która coraz jaśniej świeci aż do białego dnia.", jak powiedział Salomon, to moja kuchenna droga jest już blisko południa :-) Jest ciepło, jasno, pięknie i robi się coraz piękniej i coraz ...smaczniej ;-) 


SER FERMENTOWANY Z REJUVELAC QUINOA

nerkowce
sól
rejuvelac z quinoa stąd

Nerkowce koniecznie wypłukać, potem namoczyć w przegotowanej wodzie od 2 do 8 godzin.
Odcedzić, przesypać do kielicha blendera i wlać rejuvelac w takiej ilości, by przykrył ⅔ orzechów. 
Dodać sól i zblendować na gładko.
Przełożyć do miseczki, przykryć i odstawić do sfermentowania w spokojne miejsce na 24 do 36 godzin. Im dłużej fermentuje, tym kwaśniejszy smak.
Ja odstawiłam na 30 godzin.
Serek aż popękał na powierzchni a mimo to, jest smaczny i wcale nie przefementowany!


Na tym etapie można również rozłożyć go na folii spożywczej, obsypać przyprawami, zawinąć i odstawić do lodówki na minimum dobę do stężenia.


Jeśli namoczycie nerkowce jedynie przez godzinę a wlejecie do miksowania rejuvelac normalnie czyli pokryjecie 2/3 orzechów, wyjdzie z lodówki gęsty ser. Ja obsypałam go czubricą i smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Myślałam, że z kminkiem jest mój ulubiony... Z czubricą lepszy :-)


Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem