Przejdź do głównej zawartości

Pieczarki z nerkowcami

Potrzebuję również dań szybkich do przygotowania. Zwyczajnie. Lubię pobawić się w kuchni, ale czasem plan zajęć mam tak napięty, że albo robię szybkie jedzenie, albo wyjadam resztki z lodówki. Brak czasu nawet na zastanawianie się i wyszukiwanie z pamięci jakichkolwiek receptur...
W takich sytuacjach prowadzenie bloga jest niezwykle przydatne. Wcale nie z powodu zebranych przepisów... ale z powodu doświadczenia w wymyślaniu nowych! :-)
Z nawyku już notuję wszystko, co robię. Zapiski te prowadzę w wersji tak skrótowej, że nawet nie zauważam, kiedy spisuję... ;-)
W ten właśnie sposób powstał (i został uwieczniony) przepis na szybkie pieczarki z porem i nerkowcami. Obiad miał być "na już" a pełnowartościowy. Ryż był ze śniadania, pieczarki na kuchennym blacie czyściutkie i piękne, wystarczyło dodać "zielone i białkowe". W czym najszybciej się przygotowuje danie? W woku!
Kilka minut, w tym czasie ryż na talerz, pietrucha w kawałki...
... gdy wzięłam do ust pierwsze kęsy, cieszyłam się, że jednak znów zapisałam składniki :-D Okazało się smakowite, och, smakowite....
(zdjęcia zrobione już trzeciemu wydaniu, bo danie weszło na stałe do naszego menu)


PIECZARKI DUSZONE Z POREM I NERKOWCAMI
porcja dla 2 - 3 osób

30 dkg pieczarek jędrnych
pół pora zielonej części
garść nerkowców
4 suszone pomidory
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czarnuszki
szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki i kuminu
2 łyżki oleju rzepakowego
sól

Na rozgrzanym oleju w woku lub dużej głębokiej patelni o grubym dnie podsmażyć grubo pokrojone pieczarki ok 5 min
Dodać cieniej pokrojony por, nerkowce, czarnuszkę sporą szczyptę soli, dusić 5 minut.
Dodać zioła. Przesmażyć.
Dodać cienko pokrojone pomidory.
Podsmażyć 2 - 3 minuty.
Podawać na naturalnym ryżu (mój ulubiony to pełnoziarnisty parboiled :-)).


To nie są smaki kuchni chińskiej, ale sposób smażenia absolutnie chiński :-)
Szybko, w woku, cieplutko, pachnie w całym domu...
Jest niskotłuszczowe a smaki wcale nie znikają.
To chyba ...wok ;-)

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki