Przejdź do głównej zawartości

Suszona cytryna

W okresie zimowym łatwo dostać organiczne cytryny w przystępnej cenie. Taka sytuacja latem zdarza sie bardzo rzadko, ale teraz stosunkowo często i często żal prezchodzić obojętnie obok kusząco spadających cen na nader zdrowo i jędrnie wyglądające żółte, ciepłolubne owoce... Używam sporo cytryny, więc zastanawiam się, czy da się wykorzystać ten cytrynowy cenowy urodzaj. W zeszłych latach bardzo chętnie mroziłam cytryny z okazyjnych nadwyżek. Okazji było tyle, że cytryny w zamrażalniku mam do dzisiaj... pomimo intensywnego używania... ;-) Odkryłam jednak nowy sposób wykorzystania cytryn, by zachować pełnię ich waklorów, bo jednak mrożoną cytrynę nie do wszystkiego można użyć... Nowy sposó to suszenie. Suszę obrane skórki, mielę i mam cudownie pachnącą przyprawę do każdego (tym razem dosłownie każdego) dania. Na ciepło, na zimno, na mokro i na sucho. Zapach obłędny. Smak kwaśno-gorzkawy. Idealny jako przyprawa. Miąższ natomiast miskuję, zamrażam w kostkach i dodaję do codziennych zielonych smoothie i domowych lodów. Cytryna i lód w jednym - co za wygoda :-) 


SUSZONA SKÓRKA CYTRYNOWA

ekologiczne, niewoskowane cytryny

Cytryny dokładnie umyć, wyszorować pod gorącą wodą, osuszyć.
Obieraczką do warzyw obrać ze skórki.
Skórki suszyć na ruszcie wyłożonym papierem do pieczenia w suszarce do grzybów lub piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przy najniższej temperaturze z włączonym termoobiegiem, aż staną się suche i będą dawały się łatwo połamać palcami.
Rozdrobnić łamiąc je i zmielić w młynku do kawy na proszek.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym i chłodnym miejscu.


Można używać jako dodatku do przygotowywanych potraw bądź jako składnik domowych mieszanek przyprawowych.


Komentarze

ulubione posty czytelników

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Genialna kanapka Ann Esselstyn z hummusem i cytrynowym jarmużem

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Chałwa z morwą

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Pankejki z soczewicy

Michałki, michały, michałeczki...

Kiszona fasolka szparagowa

Purpurowa przystawka sułtana czyli modra kapusta w czosnkowym jogurcie

Bułeczki z brokułem w roli głównej