Przejdź do głównej zawartości

Wyśmienita sałatka śniadaniowa

Dzisiaj krótko. Zima trzyma. Ja też się trzymam. Zimą jest trudniej, więc kombinuję, jak sobie poukładać wszystkie życiowe drobiazgi, które (w mojej sytuacji) potrafią nieźle namieszać nie poskromione... Trzymam się więc tego, co najważniejsze. Czasem bowiem trzeba się zdystansować, zrobić sobie krótki netxit. Ferie zimowe, bo czemu nie? Jednak zjadłam dziś coś tak smacznego, że musiałam się podzielić. Nie mogę dla siebie trzymać. Wiecie, jak to działa... trzymasz tylko dla siebie i... znika to... dzielisz się... a to coraz fajniejsze się robi, lepsze, żyje się fajniej. Ja przynajmniej tak mam. Pomysłem na nową fryzurę dzielić się nie będę, bo na widok siebie w lustrze, napada mnie rechot ropuszy. Podaruję więc szczegóły fryzury, ale szczegóły śniadania z przyjemnością i subtelnym usmiechem spełnienia i satysfakcji podaję. Informacja dla diabetyków, insulinoopornych, tych z zespołem metabolicznym i tyc, którzy chcą powyższych uniknąć: pomysł na takie sniadanie nie jest samobójem. Glikemia po nim piękna. Sama może bym tak ochoczo nie rzuciła w talerz połową mango, z dodatkiem papai jeszcze. Jednak program ludków z Mastering Diabetes klik już wypróbowałam. Działa, więc teraz śmielej sobie z własnymi kompozycjami poczynam.


ŚNIADANIOWA SAŁATKA inspirowana Mastering Diabetes
1 porcja

½ dojrzałego mango (100 g)
bardzo gruby plaster papai (100 g)
½ małej czerwonej cebuli (25 g)
50 g świeżej rukoli
50 g kiełków soczewicy, fasolki mung lub sklepowe stir fry
2 orzechy włoskie
2 kromki razowego chleba (80 g) u mnie był mój mixowski chleb - przepis wkrótce...
spora szczypta imbiru

Soczewicę ugotować na parze (ok. 6 min).
Kromki pokroić w kostkę i podprażyć razem z pokruszonymi orzechami na lekko zloty kolor, posypać imbirem, wymieszać.
Do miski wsypać rukolę, pokrojone w kostkę mango i papaję, pokrojoną w piórka cebulę, soczewicę.
Posolić, skropić sokiem z cytryny, dodać orzechy z chlebem.
Wymieszać tuż przed jedzeniem.
Smacznego!

1 porcja to 437 kcal
10.5 g tłuszczu
74 g węglowodanów
15.5 g białka

obliczone za pomocą aplikacji vitascale


Komentarze

  1. uwielbiam salatki na kazdy posilek w ciagu dnia! myslalam ze tylko ja jem salatki na sniadanie
    Pozdrawiam - https://www.wolfiepoli.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

ulubione posty czytelników

Genialna kanapka Ann Esselstyn z hummusem i cytrynowym jarmużem

Chałwa z morwą

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Śniadaniowy zielony mus

Makowa owsianka

Kiszona fasolka szparagowa

Lody ananasowe z miętą

Imo yokan cytrusowe czyli japońskie łakocie oswojone ;-)

Kremowy sos sałatkowy ze słonecznika, kalafiora i kaszy jaglanej

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy