Przejdź do głównej zawartości

Herbatka rewitalizująca


Ziołowe herbatki są znane wszystkim jako remedium na wiele dolegliwości. Owocowe również jako smakowity napój, szczególnie jesli posłodzony. Jednak zestaw używanych ziół i owoców rzadko zapuszcza się w zarośla rozmarynu. Zazwyczaj to ziółko wykorzystywane jest do pieczeni, pasztetów, czasem past czy kotletów. Jeszcze rzadziej w słodkich potrawach. A jest niezwykle cenne. Naukowcy odkryli jego intensywne działanie na... mózg. Wyraźnie zmniejsza bowiem trudności poznawcze u chorych z otępieniem. Również pomaga tegoż otępienia uniknąć. Oczywiście sam rozmaryn nie zachowa każdego mózgu w stanie wiosennej świeżości, jeśli właściciel mózgu nie będzie go używał do wyboru zdrowego stylu życia. Cudownym eliksirem młodości rozmaryn nie jest. Jednak przy rozważnym unikaniu toksyn, dbaniu o higienę i odżywienie mózgu, to piękne, żywiczne zioło może w starszym wieku przechylić szalę na korzyść sprawności intelektualnej. Osobiście nie zamierzam na otępienie czekać, by rozmarynem dopiero na starość wymachiwać. a nóż nie trafię do szklanki, kto to wie... Tak więc już teraz za... hmmm... drugiej młodości zaparzam pyszną herbatkę, którą słodzę suszoną śliwką (na co komu cukier!). Leśne nuty jałowca, świeżość rozmarynu, rozgrzewające działanie pieprzu doskonale zgrywają się z korzenną słodyczą śliwki. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Jak komu w duszy gra i do czego tęskno...



HERBATKA REWITALIZUJĄCA z rozmarynem i jałowcem
1 l 

4 gałązki rozmarynu (najlepszy z ogrodu)
8 kulek jałowca
5 kulek czarnego pieprzu
4 suszone śliwki
1 l wrzątku

Jałowiec delikatnie rozgnieść bokiem noża, połowę pieprzu rozkruszyć.
Zioła i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na min. 1 godzinę.
Pić chłodne (bardzo odświeżające) lub dolać nieco wrzątku i pić ciepłe.

Jeśli herbatka nie będzie stała zbyt długo, śliwka będzie miłym zakończeniem deseru. Odda nieco ze słodyczy, ale otrzyma ziołowo - leśne nuty.
Dla diabetyków: ja liczę taką śliwkę wagowo jak ćwiartkę. Przy glikemii poniżej 100, nie daję bolusa.

Komentarze

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Zielona pasta z ciecierzycy i pora

Seler pieczony w soli

Ciasteczka z ciecierzycą w dwóch odsłonach

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Kawowy mus z kaszy gryczanej porankiem