Przejdź do głównej zawartości

Placki 2 x b czyli bananowo - batatowe

Ostatnimi czasy odkryłam na nowo możliwości gotowania na parze. Paruję więc wszystko, co się da. Przy okazji, gdy w garnku trochę miejsca zostaje, dorzucam pokrojonego batata. Ostudzony chowam do lodówki i używam jako np. element wiążący ciasto. Jest lekko słodki, więc z bananem bardzo przyjemnie się połączył w placki. Placki piekę na suchej patelni albo na urządzeniu do pieczenia naleśników. Bez oleju. Są niesamowicie przyjemne. Można pominąć banan, wtedy tak dostosować ilość mąki, by osiągnąć miękkie ciasto. Placki będą mniej słodkie, doskonale pasujące do wytrawnych dodatków.


PLACKI 2 X B bananowo - batatowe
ok. 7 sztuk

1 mały batat ugotowany na parze (150 g)
1 mały banan (80 g)
8 - 10 łyżek mąki owsianej (80 - 100 g)
szczypta soli

Batat z bananem zgnieść widelcem na jednolitą masę.
Mąkę dodawać po trochu stale mieszając aż do uzyskania zwartej konsystencji.
Odstawić.
Patelnię nieprzywieralną o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu.
Z ciasta odrywać po kawałku ciasta, uformować szybko kulkę, zgniatając dłońmi uformować placuszek i kłaść na gorącą patelnię.
Piec do równomiernego zrumienienia obracając, gdy brzegi zmienią kolor.
Najlepsze świeżutkie!

Wersja wytrawna z pietruszką
1 batat ugotowany na parze (150 g)
1 średnia pietruszka drobno starta (60 g)
10 łyżek mąki owsianej (100 g)

Batat z bananem zgnieść widelcem na jednolitą masę.
Mąkę dodawać po trochu stale mieszając, aż do uzyskania zwartej konsystencji.
Odstawić.
Patelnię nieprzywieralną o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu.
Z ciasta odrywać po kawałku ciasta, uformować szybko kulkę, zgniatając dłońmi uformować placuszek i kłaść na gorącą patelnię.
Piec do równomiernego zrumienienia obracając, gdy brzegi zmienią kolor.
Bardzo smaczne z warzywnymi sosami np. salsą bazyliową (klik).


Niegdyś były nazywane podpłomykami (szybkie placki z maki i wody z blachy), oskrobkami (jeśli były z resztek ciasta chlebowego albo były kawałkami testującymi stopień rozgrzania pieca) a w innych kręgach kulturowych chlebem nawet. Ach... Jak się cudownie różnimy! Placki 2 x b trudno jednak nie mieszcza się w tradycyjnych szufladach. Z każdej wystają różnymi częściami.., receptury. A to dodatek bananów/pietruszki wystaje z szufladki "podpłomyk", a to brak jakiegokolwiek czynnika spulchniającego nie mieści się w szufladce "oskrobek". Rozmiar i delikatność zgrzyta w prowadnicach szuflady "chleb". Nic tylko na półce, na widoku trzeba je położyć. Warte są w końcu eksponowanego miejsca. W zasadzie w podobny sposób wypiekano chleby w dawnym Izraelu. Były to placki mniejsze lub większe. Bez bananów i batatów rzecz jasna, ale sposób właśnie taki. Gorąca powierzchnia (metal, kamień) i płaski placek buch. Krótka chwila i pac na drugą stronę. Dla sprawiedliwości i pewności, że dobrze wypieczone (psucie się chleba to grzech był potężny! nikt poieczywa nie wyrzucał... ten aspekt starożytności mi się podoba) pac znów, i raz jeszcze. Końcowe pac na ściereczkę i powoli stosik urósł, by dla całej rodzinki wystarczyło. Taki rodzaj chleba, bez zakwasu czy drożdży, Jezus z Nazaretu użył w czasie swojej ostatniej wieczerzy z ukochanymi uczniami zanim niesypatyczni zazdrośnicy Go wywlekli i sponiewierali chcą zniweczyć Jego charyzmatyczny wpływ na swoich poddanych. Tak, tak, wyższy szczebel notabli świątynnych uważał pozostałych rodaków za swoich poddanych w sferze duchowej a z czasem i fizycznej. Jezus natomiast odważył się uczyć! Uczyć o wybaczeniu, uczyć potrzeby refleksji nad swoim życiem i wiarą, nad zasadami, którymi kierują się w życiu. Do dzisiaj bardzo niemodne jest myślenie i refleksja. Niemodne i męczące. No i cenny czas zabiera... Szkoda, bo myślenie wszak nie boli a wyzwala... ewangelia Jana 8:31-32 Mówił więc Jezus do Żydów, którzy uwierzyli w niego: Jeżeli wytrwacie w słowie moim, prawdziwie uczniami moimi będziecie I poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi.

Komentarze

ulubione posty czytelników

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy …

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Jak upiec chleb bezglutenowy plus bułki gryczanki- z własnych wpadek i przypadków

W internecie aż kipi od warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, glutenowych i bezglutenowych. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdego stać na uczestnictwo i dostęp do publikowanych materiałów. Alergie pokarmowe są i tak drogie w obsłudze. Przynajmniej na początku. Chciałabym więc pomóc choćby w kwestii chleba właśnie. Można bowiem w domu upiec bardzo smaczny chleb bezglutenowy na bazie różnych rodzajów mąki. Moją ulubioną jest gryczana. Szybko i łatwo fementuje. Ciasto pięknie rośnie a po upieczeniu chleb jest mięciutki i wilgotny. Jeśli oczywiście zastosujemy kilka haczyków. Coby się ideału owymi haczykami uczepić, a nie wieszać na nich...  cokolwiek... Dla Was więc przygotowałam zestawienie podpowiedzi z mojej praktyki, jak zadbać o ciasto i proces pieczenia, by uzyskać ten efekt.

1. Drożdże,  zakwas czy ferment?
Drożdże - dają suchszy chleb, szczególnie bezglutenowy. Często się kruszący, szybko wysychający. Piekarze dodają więc do takich wypieków tłuszcz. Często zwierzęcy. Ja sta…

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Buraki w cieście nikogo chyba dzisiaj już nie dziwią. Ciasto marchewkowe, buraczane brownie, szpinakowy leśny mech, cukiniowy chlebek na słodko,... Powoli rośnie lista deserów na bazie warzyw. Powoli rośnie ich lista także w moim blogowym kąciku (surowe buraczane pierniczki, surowe ciasto marchewkowe, chlebek bananowy z cukinią, ciasto z pasternakiem). Można dyskutować czy mariaż owoców i warzyw jest zdrowy, bo faktycznie połączenie w jednym posiłku warzyw i owoców bywa dla naszego żołądka i jelit kłopotliwe. Wielu unika więc tego połączenia, by uniknąć ewentualnych niedogodności. Należałam także do takich osób. Zrezygnowałam z tej zasady, gdy dowiedziałam się, że zasada obowiązuje tych ze słabym trawieniem. Cóż to za ulga była! Wiecie jak to jest... Rozluźniacie pasek i brzuch wyskakuje jak z sprężyna... Odreagowanie, gdy trzeba było się wyrzec czegoś fajnego, smacznego, bywa potężne i nieco przesadzone. Zapierałam się wcześniej niejako  na siłę. Wiecie, wciągnąć brzuch, zapiąć pase…