Przejdź do głównej zawartości

Babki na parze i okład z węgla na stłuczenia, skręcenia

Kluski na parze, parowane buły, buchty na parze, parowańce,... Polacy, kochamy kluchy, prawda? Naleśniki, placki, pierogi i kluski. Mączne, pyszne dania od zawsze były moimi faworytami. W dzieciństwie, kiedy jadałam baaaardzo wybiórczo, naleśnikom dałam się kusić do wypęku. Już ich nadzienie było przedmiotem wielce dyskusyjnym, ale sam naleśnik, bardzo chętnie. Gdy już menu rozszerzyło mi się na obszar większy niż talerzy dwa, naleśniki mogły być nawet w dwóch różnych wersjach! Och, co z radość dla mej Rodzicielki była. I jaka ulga! Córeńka jednak nie umrze z niejedzenia... Gdy niedawno zrezygnowałam z glutenu, myślałam, że kluchy na parze pozostały jedynie mglistym wspomnieniem. Aż do czasu, gdy wpadła mi w ręce książka Szaciłłów "Para w kuchni" (chwała Biedronce, że wyprzedaże książek wprowadziła!). Wertując przepisy z zaskoczeniem skonstatowałam, że tytułowa para to nie małżenstwo autorów, ale para wodna. Taka, na której gotuje się dietetyczne wersje warzyw. Ot, ziemniaki, brokuły, ... ziemniaki, brokuły,... ziemniaki, brokuły,... gdy kupiłam bambusowe koszyki do parowania odkryłam nowe smaki parowanych batatów i kiełków soczewicy, potem i edamame. Gdy sięgnęłam do pulpetów takich, czułam się jak zdobywca K2 (Mount Everest to były te kiełki...). Pomysły Szaciłłów zmotywowały mnie do eksperymentowania w obszarach, o których myślałam: za siedmioma górami, za siedmiona lasami, siedmioma oceanami, milionem lat kultury kulinarnej. Tam widywałam bułeczki bao i idli...
Dziś znalazłam zapomniana dynię piżmową w koszu z warzywami, ugotowałam ją na parze, rozgniotłam z mąką owsianą, dorzuciłam bakalie i uparowałam babeczki. Jestem za siedmioma górami, siedmioma lasami, siedmioma oceanami,... Jak tu smacznie ;-)


BAKALIOWE BABKI NA PARZE
4 sztuki

130 g dyni ugotowanej na parze
60 g mąki owsianej
1 łyżeczki świeżych drożdży
spora szczypta soli
garstka suszonej żurawiny 15 g
garstka rodzynek 20 g
garsteczka owoców goji 7 g
2 daktyle 15 g
2 yżki wody lub mleka roślinnego

Dynię rozgnieść widelcem na miazgę.
Drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach wody lub mleka roślinnego i odstawić do spienienia.
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać do dyni i całość dokładnie wymieszać widelcem.
Rodzynki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki, razem z żurawiną i goji dodać do ciasta.
Do silikonowych foremek wepchać łyżką ciasto, odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
W garnku zagotować wodę, foremki z ciastem włożyć na sitko do parowania i parować pod przykryciem 40 minut.
Wystudzić w foremkach i delikatnie wyciągnąć.
Najlepsze zaraz po ostudzeniu. Później też są ciekawe, ale konsystencja staje się bardziej zwarta.


Ciągoty do sprawdzania nowych pomysłów i testowania wiarygodności idei mam chyba we krwi. Czasem interlokutorzy się oburzają, że muszę wszystko sprawdzić, zamiast wierzyć im na słowo. Ale ja już tak mam. Szczerze mówiąc, to oszczędziłam sobie tym sposobem wielu niemiłych sytuacji, innym wielu przykrych słów, i wiele cennych znajomości ocalało, choć bywały zagrożone złośliwymi językami i faktami rodem z malowniczej wyobraźni co poniektórych. Wiele też perełek znalazłam, cudownych ludzi poznałam a doświadczeń barwiących moją historię najpiekniejszymi kolorami zaznałam. Za nic tej drogi nie zarzucę. Tak poznałam prawdziwie oblicze chrześcijaństwa. Tak poznałam Boga. Nie wystraczyła mi liturgia, nawet słowa. Chciałam zaznać tego, o czym pisali apostołowie. Przecież opisywali życie ludzi takich, jak ja. Znaczy, powinnam też doświadczyć tego, co oni. I... tak doświadczam od prawie 30 lat. Co dzień dotykam nowych obszarów, poznaję siebie, nabieram siły i wiary. Poznaję niepoznawalne w żaden inny sposób. Tych babeczek też nie byłoby bez chrześcijaństwa. Nie byłoby tego bloga. Nie byłoby chyba żadnego z moich przepisów, ani zdjęć. Jadałabym jak za młodu i chorowała jak za młodu. A tak, stany zapalne uspokoiły się. Tarczyca odbudowała, autoagresja wyciszyła się. Zapanował pokój. W ciele, w sercu a nawet w domu. Nie, nie jest idealnie, zdarzają się wpadki, no i miewam katar... Ostatnio nawet noga przypomniała mi o  starym urazie bardzo dotkliwie. Ale opatrznościowo znalazła się przyczyna i sposób poradzenia sobie. Podzielę się, bo a nóż, widelec, łyżka i... łyżeczka do espresso... komuś się przyda...😉
Na stan zapalny doskonale działa okład z ugotowanych na wodzie i na gęsto płatków owsianych wymieszanych z aktywowanym węglem drzewnym, rozsmarowany na folii, przykryty papierem toaletowym, położony na chore miejsce i obwiązany bandażem. Trzymam toto całą noc. Rano przemywam skórę ciepłą wodą, natłuszczam maścią arnikową z witaminą E i... tak do skutku, który przychodzi zaskakująco szybko.
Polecam wypróbować w razie potrzeby nagłej lub znaglonej.

Komentarze

ulubione posty czytelników

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy …

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Jak upiec chleb bezglutenowy plus bułki gryczanki- z własnych wpadek i przypadków

W internecie aż kipi od warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, glutenowych i bezglutenowych. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdego stać na uczestnictwo i dostęp do publikowanych materiałów. Alergie pokarmowe są i tak drogie w obsłudze. Przynajmniej na początku. Chciałabym więc pomóc choćby w kwestii chleba właśnie. Można bowiem w domu upiec bardzo smaczny chleb bezglutenowy na bazie różnych rodzajów mąki. Moją ulubioną jest gryczana. Szybko i łatwo fementuje. Ciasto pięknie rośnie a po upieczeniu chleb jest mięciutki i wilgotny. Jeśli oczywiście zastosujemy kilka haczyków. Coby się ideału owymi haczykami uczepić, a nie wieszać na nich...  cokolwiek... Dla Was więc przygotowałam zestawienie podpowiedzi z mojej praktyki, jak zadbać o ciasto i proces pieczenia, by uzyskać ten efekt.

1. Drożdże,  zakwas czy ferment?
Drożdże - dają suchszy chleb, szczególnie bezglutenowy. Często się kruszący, szybko wysychający. Piekarze dodają więc do takich wypieków tłuszcz. Często zwierzęcy. Ja sta…

Dżem truskawkowy w kwadrans

Gotowanie powideł, dżemów, konfitur, jest długotrwałe i pracochłonne. W czasie tego procesu znikają nie tylko cenne godziny, ale i wartości zdrowotne przetworu :-( Jeśli gotujemy niewystarczająco długo, musimy dosładzać, bo znika również naturalny smak i aromat. Wraca dopiero przy sporym odparowaniu wody,ale wartości zdrowotne już nigdy doń nie wrócą... Szkoda... W związku z tym zaczęłam od zeszłego roku przetwarzać owoce używając agaru i wstępnie gniotąc owoce rękami, co skraca czas pracy do minimum tj. kwadransa... jeśli nie liczyć mycia i obierania wsadu ;-) Wychodzi bardzo smaczny dżemik o aromacie świeżych owoców, w czym pomaga dodatek minimalnej ilości soli. O dziwo, smaku słonego się nie wyczuwa :-) Dodatkowym walorem dżemu truskawkowego przygotowanego w ten sposób jest jego kolor. Piękny...truskawkowy (;-)) zamiast burego :-DDD


DŻEM TRUSKAWKOWY Z AGAREM (6 słoiczków 200 ml)
1 kg truskawek 1 ½ łyżeczki agaru ewentualnie 1 łyżka ksylitolu szczypta soli himalajskiej
Truskawki dokł…