Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowe ze śliwkami bez glutenu, wegańskie i niskotłuszczowe

Chodziło za mną ciasto drożdżowe ze śliwkami. Śliwki to moje ulubione owoce (poza jabłkami, morelami, gruszkami, brzoskwiniami, malinami, truskawkami,... ;-)) a teraz są dojrzałe, soczyste, pachnące. Bezglutenowe drożdżowe zazwyczaj jest dość suche, albo ze sporą ilością tłuszczu. Ani jedno, ani drugie mnie satysfakcjonuje. Dlaczego? Bo tęskno mi za wilgotnym... a tłuszcz powoduje insulinooporność (klik wersja angielska, ale napisy pomagają) i zawały serca (klik też po angielsku z napisami). Jednak wilgotność ciastu może dać pieczona dynia lub zwyczajnie banany a nawet ugotowane bataty... Najlepiej zmiksować je z soczystymi, słodkimi owocami np. jabłkami...


DROŻDŻOWE ŚLIWKOWE
tortownica o średnicy 23 cm

½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka wody

1 łyżeczka (6 g) drożdży świeżych

100 g musu z upieczonej dyni lub duży banan
1 szklanka słodkich winogron lub 2 jabłka
½ cytryny bez skórki, ale z pestkami

1¾ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane wystarczą)
2 łyżki słodzidła (u mnie sugavida lub cukier kokosowy) lub według upodobań smakowych
spora szczypta soli

śliwki/ kwaśne jabłka i garść żurawiny na wierzch ciasta
cynamon do posypania

Płatki i wodę zmiksować na mleko. Można odcisnąć przez ściereczkę, jeśli komuś przeszkadzają błonnikowe, owsiane farfocelki... Ja je lubię. Wkruszyć drożdże, dokładnie rozmieszać, przykryć, odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły.
Dynię/banana i owoce zblendować na mus.
W misce wymieszać mąki, słodzidło i sól, dodać mleko owsiane z drożdżami, wymieszać. Dodać mus dyniowo - owocowy i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem kokosowym. Na wierzchu posypać obficie cynamonem i rozłożyć połówki śliwek. Oprószyć słodzidłem, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta.

Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 50 minut (im chłodniej tym dłużej ciasto musi rosnąć oczywiście). Piec w 180 ⁰C przez 50 minut.


Jak widać w ciasto weszły jabłka do towarzystwa śliwkom. Do towarzystwa dołączyła żurawina i powiem szczerze, że chyba fanem kwaskowatego smaku się zrobiłam, bo żurawina jest cudownym dodatkiem! 


Ciasto jest na tyle miękkie, że dobrze sprawdza się też w wersji bardziej wytwornej jako mini torcik śliwkowy... W małej tortownicy wyłożonej papierem układam połówki śliwek, wylewam połowę ciasta, znów połówki śliwek, drugą połowę ciasta i znów śliwki. Każdą warstwę osobno posypuję cynamonem a wierzch upieczonego torcika polewam miksem śliwek i cytryny z odrobiną soli i pieprzu, ewentualnie dosłodzonym. Posypuję uprażonymi cząstkami orzechów włoskich.


Takie ciasto zdecydowanie bardziej mi pasuje niż pulchne, puszyste biszkopty. Czuję, że jem. Jak zjem, to się najem. Nie pochłaniam bez opamiętania połowy blachy szukając nasycenia w czymś, co nasycenia nie daje. Taki paradoks. Im szybciej jesz, tym mniej satysfakcji z jedzenia masz. Puszyste, pulchne wchodzą bardzo szybko. Wchodzą nawet głębiej niż się zapowiadało. W fałdki i oponki utrudniając choćby zakładanie butów. O ich sznurowaniu nie wspomnę ;-)
Moje wygodne, ukochane sznurowane trzewiczki też z moich gustów kulinarnych się cieszą. Lubią mnie tak, jak i ja lubię je. Zostaniemy razem jeszcze przez długie lata :-)

Komentarze

ulubione posty czytelników

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy …

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Jak upiec chleb bezglutenowy plus bułki gryczanki- z własnych wpadek i przypadków

W internecie aż kipi od warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, glutenowych i bezglutenowych. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdego stać na uczestnictwo i dostęp do publikowanych materiałów. Alergie pokarmowe są i tak drogie w obsłudze. Przynajmniej na początku. Chciałabym więc pomóc choćby w kwestii chleba właśnie. Można bowiem w domu upiec bardzo smaczny chleb bezglutenowy na bazie różnych rodzajów mąki. Moją ulubioną jest gryczana. Szybko i łatwo fementuje. Ciasto pięknie rośnie a po upieczeniu chleb jest mięciutki i wilgotny. Jeśli oczywiście zastosujemy kilka haczyków. Coby się ideału owymi haczykami uczepić, a nie wieszać na nich...  cokolwiek... Dla Was więc przygotowałam zestawienie podpowiedzi z mojej praktyki, jak zadbać o ciasto i proces pieczenia, by uzyskać ten efekt.

1. Drożdże,  zakwas czy ferment?
Drożdże - dają suchszy chleb, szczególnie bezglutenowy. Często się kruszący, szybko wysychający. Piekarze dodają więc do takich wypieków tłuszcz. Często zwierzęcy. Ja sta…

Dżem truskawkowy w kwadrans

Gotowanie powideł, dżemów, konfitur, jest długotrwałe i pracochłonne. W czasie tego procesu znikają nie tylko cenne godziny, ale i wartości zdrowotne przetworu :-( Jeśli gotujemy niewystarczająco długo, musimy dosładzać, bo znika również naturalny smak i aromat. Wraca dopiero przy sporym odparowaniu wody,ale wartości zdrowotne już nigdy doń nie wrócą... Szkoda... W związku z tym zaczęłam od zeszłego roku przetwarzać owoce używając agaru i wstępnie gniotąc owoce rękami, co skraca czas pracy do minimum tj. kwadransa... jeśli nie liczyć mycia i obierania wsadu ;-) Wychodzi bardzo smaczny dżemik o aromacie świeżych owoców, w czym pomaga dodatek minimalnej ilości soli. O dziwo, smaku słonego się nie wyczuwa :-) Dodatkowym walorem dżemu truskawkowego przygotowanego w ten sposób jest jego kolor. Piękny...truskawkowy (;-)) zamiast burego :-DDD


DŻEM TRUSKAWKOWY Z AGAREM (6 słoiczków 200 ml)
1 kg truskawek 1 ½ łyżeczki agaru ewentualnie 1 łyżka ksylitolu szczypta soli himalajskiej
Truskawki dokł…