Przejdź do głównej zawartości

Egzotyczne lody na chłodne niepogody

Lody w porze wysokich temperatur często oznaczają bolące gardło, co wygląda strasznie głupio... Człowiek szwęda się po czterech kątach okutany szalikiem a na zewnątrz żar się z nieba leje jak w apokaliptycznej wizji... Siódme, jedenaste, trzynaste (i tu pojawić się mogą inne pierwsze liczebniki porządkowe) poty człeka zlewają a on i tak chrypi, warczy, rzęzi... Cóż, różnice temperatur swoje robią... Gdy jednak zima powoli odpuszcza, słońce intensywniej zaświeci, jednak czas nadal chłodny, wtedy w ciepełku mieszkanka czasem ów człek zatęskni za latem i lodowym deserkiem... Wtedy też i sezon na egzotyczne owoce w pełni, więc i nie są one tak nieprzyzwoicie drogie, jak latem. A i gardło bardziej bezpieczne... Zatem zapraszam na egzotyczne lody :-)


LODY ANANASOWE Z MANGO

½ mango
tyle samo ananasa
¾ szklanki mleka kokosowego 60%
3 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki zblendować.
Zamrozić w zamrażalniku mieszając co godzinę widelcem (u mnie zajęło to 8 godzin) bądź przy użyciu maszynki do lodów (ciśnieniowej lub popularnej z baaaardzo mocno schłodzoną misą.
Lody przypominają sorbet, gdyż mieszczą w sobie bardzo soczyste owoce...




Oczywiście, można posypać suszonymi owocami, siekanymi orzechami lub polać sosem owocowym... ale mi szkoda było intensywnego smaku egzotyki i nie chciałam go niczym przyćmić.
Porcje zachowałam mimo wszystko... zimowe... Tak na wszelki wypadek...
;-D 

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Gryczane kluski kładzione z makiem

Majonez z kalafiora bez oleju

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki

Batatowe spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim

Figa z makiem, pasternakiem na trzy sposoby