Przejdź do głównej zawartości

Szybki drożdżowy chleb gryczano-lniano-teffowy

Najzdrowszy jest chleb na zakwasie. To już żadna tajemnica. Coraz więcej osób hoduje swój własny, dokarmia, dopieszcza... dba, jak o rzecz nadzwyczaj cenną. Bo taką też jest. Zakwas pozwala namnażać się naturalnym szczepom drożdży (dzikim) w sposób umożliwiający powstawanie witamin i enzymów w ilościach zadowalających najbardziej wybrednych żywieniowców. Bywa jednak, że czasu brak na czekanie aż natura swoje zrobi w swoim tempie (czy to my tak przyspieszyliśmy czy natura zwolniła...???) albo zakwas (pomimo starań albo z ich braku, w końcu tylko ludźmi jesteśmy ;-)) padnie albo zapomnimy odłożyć nieco zakwasu na raz następny... Wtedy pozostają drożdże. Nie jest to wyjście idealne. Witamin mniej, enzymy okrojone, nieco trudniej strawny, bo szybki proces rośnięcia uniemożliwia rozkład fitynianów. W teff jest ich jednak nie tak dużo a wartości odżywcze ta trawa ma nadal imponujące, więc bez specjalnych wyrzutów sumienia przygotowuję z tej mąki drożdżowy chlebek jako urozmaicenie w tzw. niedoczasie :-)
Jest elastyczny wewnątrz, mięciutki i czuć len, co dla mnie jest wielkim plusem. Ponadto ma piękny głęboki, ciemny kolor, który kojarzy mi się ze Skandynawskimi chlebami żytnimi a jest bezglutenowy :-D


CHLEB GRYCZANY Z MĄKĄ TEFF
keksówka 23 x 10 cm

200 g mąki gryczanej
100 g mąki teff
300 ml lekko ciepłej wody
1 łyżeczka soli
10 g drożdży świeżych
25 g mielonego siemienia lnianego (może być odtłuszczony)

Drożdże w misce mieszać z solą, aż się rozpuszczą.
 Dodać kilka łyżek  wody, wsypać 4 łyżki mąki gryczanej, wymieszać i odstawić do spienienia.
Do miski wsypać resztę składników, wlać spieniony zaczyn i resztę wody. Całość mieszać łyżką lub silikonową szpatułą kilka minut czyli aż zgęstnieje.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować odrobiną oleju kokosowego.
Ciasto przełożyć do foremki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C, wnętrze spryskać kilkakrotnie wodą, wstawić foremkę z chlebem i piec 50 minut.
Kwadrans przed końcem pieczenia wnętrze piekarnika ponownie spryskać wodą.
Upieczony chleb wyjąć do wystudzenia na kratkę.
Smacznego!


Jeśli macie zakwas, ale uśpiony w lodówce, można dodać 2 - 3 łyżki razem z 4 łyżkami mąki na samym początku. Drożdże spowodują szybkie uruchomienie zakwasu i chleb będzie bardziej wilgotny i elastyczny.
Robię tak, gdy potrzebuję chleba "na już" a zapomniałam dzień wcześniej dokarmić zakwas z lodówki... Czasem przypominam sobie o nim dopiero leżąc w ciepłym łóżeczku późnym wieczorem i nie mam najmniejszej ochoty wygrzebywać się spod już rozgrzanej kołdry. Ponadto ryzyko, że zbliżający się pierwszy sen pierzchnie wystraszonymi moimi gołymi łydkami jest wtedy zbyt duże ;-) 

Komentarze

  1. Czy mąkę gryczaną do smaku której wciąż nie mogę się przyzwyczaić (choć kaszę gryczaną bardzo lubię) można zastąpić np.orkiszową? Czy jakaś inna będzie lepsza?
    ps.
    trafiłam na tego bloga przypadkiem, ale już widzę, że zostanę wierną fanką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można zastąpić orkiszową pełnoziarnistą. Dobrze się powinna sprawdzić :-) Robię dania bezglutenowe a z takich mąk najlepsza do drożdży jest gryczana właśnie. Mnie też było trudno się przyzwyczaić do gryczanych chlebów i lody przełamała gryczana pizza :-D
      Bardzo się cieszę, że trafiłaś jakoś w progi mojego bloga. Będzie mi bardzo miło Cię gościć częściej! Serdecznie pozdrawiam i daj znać, jak smakował chleb z mąką orkiszową, dobrze?

      Usuń

Prześlij komentarz

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki