Przejdź do głównej zawartości

Ekspresowa jednogarnkowa zapiekana gryka

Czasem lubię siedzieć w kuchni cały dzień pichcąc różne różności a czasem zwyczajnie inne zajęcia naciskają, ciągną za rękaw, rozrywają umysł i ciało na strzępki. Trzeba jakoś nawał zajęć przetrwać, ale... jeść też trzeba. Najlepiej sycąco, ale i lekko; szybko przygotować z niewielką ilością brudnych naczyń i z tego, co w lodówce zazwyczaj bywa. Przedstawiam swój patent na ekspresowy solidny posiłek: zapiekana kasza z warzywami. Nie, nie trzeba dusić, marynować, smażyć,... Wrzucam po kolei składniki, naczynie do piekarnika a za pół godziny gorące jedenie wkładam na talerze. Finito!


EKSPRESOWA ZAPIEKANA GRYKA
3 porcje

1 szklanka surowej białej niepalonej kaszy gryczanej
1½ szklanki wrzątku
1 cebula
1 gałązka selera naciowego
2 - 3 duże pieczarki
1 kawałek brokuła
spory liść kapusty włoskiej
olej kokosowy do wysmarowania garnka

½ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy warzywnej (użyłam DIY klik) lub mielonej kozieradki
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 czubata łyżka majeranku
1 łyżeczka estragonu/oregano/bazylii do wyboru
opcjonalnie ½ łyżki płatków drożdżowych (niekonieczne, ale fajnie podbijają smak)

Garnek posmarować odrobiną oleju kokosowego.
Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Odstawić.
Włączyć piekarnik na 180⁰C.
Cebulę i seler pokroić drobno, brokuł w kosteczkę, pieczarki zetrzeć na wiórki lub pokroić, jak kto woli.
Wszystkie składniki wymieszać w garnku, przykryć szczelnie liściem kapusty, następnie pokrywką lub papierem do pieczenia*  i zapiekać 40 minut.
Przed podaniem można doprawić czerwonym pieprzem, chili lub inną ulubioną ostrzejszą przyprawą.
Serwować z surowymi warzywami lub sałatą.



* Używam glinanego naczynia do zapiekania, bo dobrze zatrzymuje wilgoć a nie przypala zawartości. Jeśli brakuje mi szczelnej pokrywki, przykrywam papierem do pieczenia wkręcając jego końce w uszy naczynia :-) Idealnym naczyniem jest garnek rzymski. Niestety, mam tylko duże rozmiary i używam je, gdy przygotowuję posiłek dla minimum czterech bardzo głodnych osób. Gdy przygotowuję małe porcje, używam naczyń ceramicznych, które również doskonale się sprawdzają.

Komentarze

ulubione posty czytelników

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Michałki, michały, michałeczki...

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Chleb fitness

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D