Przejdź do głównej zawartości

Mezze z pieczonego bakłażana czyli prosta sałatka z ogórkiem

Bardzo lubię bakłażana. Ma cudowny fioletowy kolor i delikatną, błyszczącą skórkę. Miło wziąć do ręki, dotykać, pogłaskać. Koszowi zakupów dodaje niewątpliwego uroku. Ba, dystynkcji!  Nie szkodzi, że w czasie przeróbki termicznej robi się brązowy... bo ma walory, które wtedy właśnie są najbardziej potrzebne. Cudowną strukturę i delikatny smak, który wspaniale potrafi sie dostosować do przypraw i zagra smakowite kawałki z innymi warzywami. Taki kulinarny as i joker w jednym. Moim ostatnim odkryciem jest połączenie pieczonego bakłażana ze świeżym ogórkiem i śmietanką z orzechów włoskich. Brzmi skomplikowanie, ale robi się szybko i prosto. Tak szybko, że przygotowuję ten specjał już piąty raz. Piąty raz w ciągu 1.5 tygodnia... 


MEZZE Z POIECZONEGO BAKŁAŻANA I OGÓKA
czyli prosta sałatka z ogórkiem
2 - 4 porcje

2 średnie bakłażany (450 g)
garść orzechów włoskich (30 g)
½ czerwonej cebuli (50 g)
2 ząbki czosnku (5 g)
1 gałązka selera naciowego (40 g)
4 świeże, jędrne zielone ogórki (80 g)
¼ łyżeczki papryki wędzonej
¾ łyżeczki soli (lub do smaku)
4 łyżki soku z cytryny

Orzechy włoskie dokładnie opłukać, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia na min. 6 godzin.
Bakłażana upiec w 200 ⁰C do miękkości (ok. 50 minut), odstudzić.
Cebulkę i seler bardzo drobno posiekać, ogórki zetrzeć na płatki.
Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę.
Namoczone orzechy odcedzić, zalać sokiem z cytryny i zmiksowac na gęstą smietankę z solą.
Bakłażana rozdrobnić widelcem na coś w rodzaju włokien i wszystkie składniki wymieszać.
Schłodzić w lodówce.
Podawać jako dodatek do pieczywa, przystawkę (mezze) lub sałatkę do obiadu.

100 g to: 53 kcal
3 g tłuszczu
6.5 g weglowodanów
1.8 g białka


Bez śmietanki już kusi do jedzenia, ale nie dajcie się zwieźć. Ze śmietanką jest zupełnie innym daniem. Z wyglądu nieco przypomina śledzie w śmietanie. Tylko z wyglądu, bo wnętrze jest nie tylko bogate w kwasy omega 3, ale i antyoksydanty, doskonałe białko, kwercetynę i minerały. Bez metali ciężkich, bo żadne ze składników ich nie kumuluje. Lekka, świeża, sycąca przystawka na poranne odżywienie i wieczorne wzmocnienie.

Komentarze

ulubione posty czytelników

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Chałwa z morwą

Genialna kanapka Ann Esselstyn z hummusem i cytrynowym jarmużem

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Pankejki z soczewicy

Michałki, michały, michałeczki...

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Purpurowa przystawka sułtana czyli modra kapusta w czosnkowym jogurcie

Bułeczki z brokułem w roli głównej

Pigwa na surowo marynowana z imbirem w soku cytrynowym