Przejdź do głównej zawartości

Pasta jaglana z kaffirem czyli liśćmi limonki

Jedno słowo może zmienić sens całej wypowiedzi.
Jeden przecinek zmienia sens zapisanego zdania.
Jeden drobiazg dodaje blasku kreacji.
Jeden składnik odmienia potrawę...

Przykłady?
Proszę bardzo prosto z życia... akurat mojego

Ty idioto! ..... Ty kochany idioto! (pełna ekspresji rozmowa z mężem ;-))
Powiadam ci dziś, będziesz ze mną  w raju .... Powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju. (przecinek definiujący czas lepiej niż wywody teologów)
Mała czarna.... Mała czarna z wisiorem z pięknej perły. (mój wyjściowy strój... no na tą perłę jeszcze muszę poczekać ;-))
Pasta jaglana z ostrą przyprawą do tandori... Pasta jaglana z ostrą przyprawą do tandori i kaffirem.
(świeży smak i aromat dodany do orientalnej pikanterii)
Oto i ona:


PASTA JAGLANA Z KAFFIREM czyli liśćmi limonki

1 średnia cebula niedbale pokrojona (55g)
1 średnia marchewka starta lub drobno pokrojona (80g)
kawałek chili
2 duże liście limonki(inaczej zwanej kaffirem)
1 szklanka mleka z nerkowców (lub migdałowego, konopnego, orkiszowego, gryczanego) niesłodzonego
1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (240g)
½ łyżeczki przyprawy do dań tandori (gdy brak, można zastąpić ulubionym curry)
2 łyżki łuskanych nasion konopii (20g)
¾ łyżeczki słodzika (dałam syrop klonowy)
¾ łyżeczki soli lub do smaku

Patelnię delikatnie musnąć olejem kokosowym, wrzucić cebulę i podprażyć ją na średnim ogniu, aż chwyci złoty kolor.
Dodać 2 rozkruszone liście kaffiru bez grubych włókien, marchewkę, podprażyć chwilę mieszając.
Dolać łyżkę wody, by od dna odeszło całe aromatyczne dobro.
Dolać mleko, wsypać kaszę z przyprawą, zagotować.
Dodać konopie, słodzik i sól, zmiksować na prawie gładko.*
Podawać na pieczywie z zieleniną (moja ulubiona to rukola) i warzywami (najbardziej smakuje mi z pieczonymi plastrami bakłażana).

100g pasty to: 84 kcal
3.2g tuszczu
12g węglowodanów**
3g białka

obliczone za pomocą aplikacji vitascale

* Niewielka ziarnistość jest bardzo mile widziana. Daje przyjemną w jedzeniu strukturę. 
** Takie węglowodanowe pasty świetnie równoważą się z pieczywem na bazie mąki gryczanej, owsianej z dodatkiem strączków, które są wysokobiałkowe. Jeśli natomiast jadacie chleby z pestkami dyni, słonecznikiem czy lnem, to są one jeszcze dodatkowo bogate w tłuszcz, więc aż proszą o towarzystwo lżejszych past. Przynajmniej moje mają takie upodobania...

Komentarze

ulubione posty czytelników

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać p

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje. .. czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba pra

Tortilla z komosy czyli ziarno w roli głównej

Ziarno w roli głównej . Kiedyś podstawa menu. W postaci placków, klusek, kasz, mamałygi w przeróznych wersjach. U nas niegdyś był to podpłomyk z żyta, gryki, potem orkiszu. No tak kieeeeedyś. Teraz wszędzie króluje pszenica. W piekarniach podpłomyki pszenne, bułki pszenne (czasem z dodatkiem żyta), pierogi pszenne (bywają ostatnio gryczane czyli z dodatkiem kilkuprocentowym gryki...), naleśniki pszenne. Ba! Tortille (klasycznie z kukurydzy) też pszenne. Lavasze pszenne. Ciabatty pszenne. Wszędzie pszenica. Zdominowała każdy talerz i każdą (prawie) potrawę. Im więcej jej spotykam, tym wiekszą mam ochotę, by pokazywać alternatywy dla pszenicy. Przecież taka wszechobecność jednego ziarna odbiera radość smakowania różnorodności. Ze zdrowotnego punktu widzenia też nieciekawie. Żaden organizm nie wytrzyma tak jednostronnej diety. Nietolerancje pokarmowe czekają u progu. Jeśli też widząc tą monotonię, macie ochotę na większą rozmaitość, polecam spróbować tortilli z komosy. Wiem, ziarno nie n

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie ... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie ... my. .. Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D To startujemy: Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym ,   stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych