Przejdź do głównej zawartości

Pasta jaglana z kaffirem czyli liśćmi limonki

Jedno słowo może zmienić sens całej wypowiedzi.
Jeden przecinek zmienia sens zapisanego zdania.
Jeden drobiazg dodaje blasku kreacji.
Jeden składnik odmienia potrawę...

Przykłady?
Proszę bardzo prosto z życia... akurat mojego

Ty idioto! ..... Ty kochany idioto! (pełna ekspresji rozmowa z mężem ;-))
Powiadam ci dziś, będziesz ze mną  w raju .... Powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju. (przecinek definiujący czas lepiej niż wywody teologów)
Mała czarna.... Mała czarna z wisiorem z pięknej perły. (mój wyjściowy strój... no na tą perłę jeszcze muszę poczekać ;-))
Pasta jaglana z ostrą przyprawą do tandori... Pasta jaglana z ostrą przyprawą do tandori i kaffirem.
(świeży smak i aromat dodany do orientalnej pikanterii)
Oto i ona:


PASTA JAGLANA Z KAFFIREM czyli liśćmi limonki

1 średnia cebula niedbale pokrojona (55g)
1 średnia marchewka starta lub drobno pokrojona (80g)
kawałek chili
2 duże liście limonki(inaczej zwanej kaffirem)
1 szklanka mleka z nerkowców (lub migdałowego, konopnego, orkiszowego, gryczanego) niesłodzonego
1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (240g)
½ łyżeczki przyprawy do dań tandori (gdy brak, można zastąpić ulubionym curry)
2 łyżki łuskanych nasion konopii (20g)
¾ łyżeczki słodzika (dałam syrop klonowy)
¾ łyżeczki soli lub do smaku

Patelnię delikatnie musnąć olejem kokosowym, wrzucić cebulę i podprażyć ją na średnim ogniu, aż chwyci złoty kolor.
Dodać 2 rozkruszone liście kaffiru bez grubych włókien, marchewkę, podprażyć chwilę mieszając.
Dolać łyżkę wody, by od dna odeszło całe aromatyczne dobro.
Dolać mleko, wsypać kaszę z przyprawą, zagotować.
Dodać konopie, słodzik i sól, zmiksować na prawie gładko.*
Podawać na pieczywie z zieleniną (moja ulubiona to rukola) i warzywami (najbardziej smakuje mi z pieczonymi plastrami bakłażana).

100g pasty to: 84 kcal
3.2g tuszczu
12g węglowodanów**
3g białka

obliczone za pomocą aplikacji vitascale

* Niewielka ziarnistość jest bardzo mile widziana. Daje przyjemną w jedzeniu strukturę. 
** Takie węglowodanowe pasty świetnie równoważą się z pieczywem na bazie mąki gryczanej, owsianej z dodatkiem strączków, które są wysokobiałkowe. Jeśli natomiast jadacie chleby z pestkami dyni, słonecznikiem czy lnem, to są one jeszcze dodatkowo bogate w tłuszcz, więc aż proszą o towarzystwo lżejszych past. Przynajmniej moje mają takie upodobania...

Komentarze

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Zielona pasta z ciecierzycy i pora

Seler pieczony w soli

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Kiszona fasolka szparagowa

Ciasteczka z ciecierzycą w dwóch odsłonach