Przejdź do głównej zawartości

Selerowa pasta z kolendrą

Nieco chłodniej na zewnątrz, trzeba ocieplić wnętrze... Troszeczkę. Wnętrze bowiem wciąż pamięta czterdziestostopniowy upał i pragnie tak naprawdę tylko przytulenia. A że wnętrze lubi seler... i fasolki wszelkiego rodzaju, nie lubi natomiast stać przy palenisku (nawet tym kuchennym w postaci palników na płycie), ukoiłam tęsknoty miksem z soczewicy (prawie fasolka, prawda?), selera, orzechów włoskich i kolendry. Niestety, zieloną kolendrę wypaliło słoneczko (nawet nie szkoda, bo ja akurat z tych, co wolą pietruszkę:-)), ale suche ziarenka zawsze mam pod ręką (taką kolendrę akurat uwielbiam), więc dzielnie zastąpiły one zieloną (ufff...). Na domowym, pełnoziarnistym chlebie doskonałe z ogórkiem, tak świeżym, jak i małosolnym. Super smakuje również w wrapach ze świeżymi warzywami i pieczonymi plastrami bakłażana lub plastrami selera (tego warzywa nigdy dość ;-)) pieczonego w soli (klik). Dorzucam nieco kiełków, rukoli, każdej innej zieleniny, i cudowny letni posiłek gotowy w kilka minut. Bez szalejącego wrzątkiem paleniska...


PASTA SELEROWA Z KOLENDRĄ

1¾ szklanki czeronej soczewicy (340g)
mały seler (240g)
6 orzechów włoskich (20g)
1½ łyżeczki nasion kolendry
¾  łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
szczypior z 2 dużych lub 4 małych dymek
sól do smaku

Do garnka wrzucić soczewicę i pokrojony w kostkę seler, zalać wodą, by je pokryć i gotować do miękkości selera (ok. 10 minut).
Dodać orzechy, czosnek i zblendować, by orzechy się mniej więcej rozdrobniły.
Dodać posiekany szczypior, sól do smaku i raz jeszcze krótko zblnedować, by szczypior się dobrze wymieszał, ale nie zmiażdżył.

100g pasty to 118 kcal
2g tłuszczu
17g węglowodanów
8 2g białka

obliczone za pomocą aplikacji vitascale

Komentarze

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Zielona pasta z ciecierzycy i pora

Seler pieczony w soli

Ciasteczka z ciecierzycą w dwóch odsłonach

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Kawowy mus z kaszy gryczanej porankiem