Przejdź do głównej zawartości

Jarmuż z porzeczką w śniadaniowym koktajlu

Zielone koktajle weszły już do potocznego języka polskiego jako zielone szejki, smoothies spolszczone jako smufisy, smufasy,... W słowniku języka polskiego tych słów jeszcze nie znajdziecie. Czyżbyśmy pili ich za mało? Może tylko nadal zbyt rzadko używamy? Może nigdy nie wejdą do słownika innego niż potocznej polszczyzny, bo mamy bardzo adekwatne polskie określenie: zielony koktajl? A może po prostu trzeba czasu, by ewidentne anglicyzmy uznać jako zasiedziałe, zasymilowane...? To między innymi Rada Języka Polskiego gremialnie debatuje na swoich posiedzeniach weryfikując obowiązujące oficjalnie zasady, by odbijały żywy język będący w użyciu. Inaczej mówiąc to my sami tworzymy język polski. To my sami kształtujemy jego zasady, choć zupełnie nieświadomie i (chyba...?) nie celowo. Natomiast... demokratycznie 😁

Tak to już u nas (ludzi kulturalnych) jest, że rzeczy nie do przyjęcia, oburzające, czasem nawet gorszące stając się coraz bardziej popularnymi, wrastają w naszą kulturę i... stają się jej częścią. Kiedyś słowo bielizna oznaczało białe ubranie. Nawet futro. Dzisiaj jest to spodnie ubranie (bez śmichów chichów proszę, nie o same kalesony chodzi) lub białe sukna używane w gospodarstwie domowym (ściereczki, ręczniki, prześcieradła, poszewki,...). Zdziwionko? Ha! Sama musiałam sprawdzić, żeby nie palnąć głupstwa... ale psssst... I tak niepostrzeżenie zmienia nam się sposób widzenia świata, wartości, mentalność. Kobieta, niegdyś rzecz we władaniu mężczyzny, stała się obywatelem z prawem wyborczym. Wówczas kampanie wyborcze, programy wyborcze zaczęły brać pod uwagę potrzeby i sposób patrzenia kobiet. Dzisiaj rzadko kto patrzy na kobietę jak na towar do sprzedania/kupienia. W krajach europejskich. W innych bywa inaczej do dziś, choć nam wydaje się to barbarzyństwem. No dobrze, zagalopowałam się... Prawa wyborcze kobiety wywalczyły ostro, nie przyszły tak naturalnie z oddolnych powoli wprowadzanych zmian... Może to faktycznie kwestia rodzaju zmian? Może te na lepsze muszą być wywalczone a zmiany na gorsze przychodzą małymi kroczkami? Wprowadzane tylnymi drzwiami pod osłoną spraw zupełnie innych? Pod płaszczykiem dbania o zdrowie wprowadza się kolejne chemiczne preparaty mające uratować ludzkość przed plagą chorób serca... Kombinacje genetyczne mające uchronić przed plagą nowotworów... Supersuplementy po których już będzie można jeść bekon na kilogramy a poziom cholesterolu ani drgnie...i waga także... Cuda, drodzy państwo, cuda!

Tradycyjna profilaktyka siedzi w kącie i płacze. Z tęsknoty za zdrowym rozsądkiem ludzkości (aaaa lecytyna oleju do głowy też jakoś wlać nie zdołała... ani pastylki 3-6-9 czyli idealna kompozycja kwasów tłuszczowych, która miała wszystko naprawić...). Nawet w dobie koronawirusa rządzący zamiast do źródła zdrowia (dbałość o układ odpornościowy) idą do króla Ekronu (chemia i polityka). Polecam przeczytać interesującą historię z pierwszego rozdziału II księgi Królewskiej, którą znajdziecie w Starym Testamencie. Warto uczyć się z historii... 

... bowiem z biegiem czasu zmienia się nie tylko słownictwo. Zmienia się...pamięć... znaczy płowieje i przeszłość staje się nieczytelna... 

Od czasu do czasu warto więc sobie coś niecoś sprawdzić. Zweryfikkować, jak się rzeczy naprawdę miały (lub teraz mają). Bo mogą się mieć zaskakująco inaczej niż myślimy. Ogrom zmian widać dopiero po dłuższym czasie i z większej perspetywy. I widzą je tylko ci, którzy się bacznie przyglądają... A historia pokazuje, że nie wszystkich tych zmian chcieliśmy...

Jeśli mamy bowiem coś zmieniać, to na lepsze, zdrowsze, piękniejsze "od stóp do głów" czyli na wskroś, w 100%, w każdej warstwie i każdym zakamarku. Pozwólcie, że zaproponuję taką zmianę na start. Na śniadanie. Bo niewiele rzeczy tak poprawia dzień jak dobre śniadanie i niewiele jest rzeczy zdrowszych od poczciwego jarmużu. W towarzystwie owoców jagodowych i siemienia lnianego jarmuż staje się potężnym orężem do walki z wirusami. Daje też szansę na lepsze funkcjonowanie mózgu ze względu na sławne kwasy omega 3, witaminy, antocyjany i... błonnik. Tak, błonnik. Wspomaga on bowiem działanie mózgu poprawiając mikrobiotę jelit. Wiecie, że niektóre dysfuncje jelit skutkują poczuciem winy? Naszym. Egzystencjalnym. nie tylko dyskomfortem z powodu długich posiedzeń w sali tronowej. Tylko dysfunkcja jelit. Człowiek nic nie narozrabiał a poczucie winy miętosi, skubie, pogryza, a w końcu zżera do suchych kości... brrr... To co, pomagamy jelitom?


KOKTAJL ŚNIADANIOWY Z JARMUŻEM I PORZECZKĄ

1 porcja

mały banan (80g)

1 szklanka czarnej porzeczki mrożonej lub świeżej (140g)

spora garść jarmużu (40g)

duży kawałek cytryny bez skórki, albedo czyli białej wewnętrznej warstwy i pestek (50g)

1 łyżka siemienia lnianego (13g)

1 szklanka wody

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zblendować na gładki koktajl.



Podawać jako śniadanie z domową granolą (np pieczoną klik lub surową ze skiełkowanej gryki klik), kilkoma dodatkowymi owocami i ulubioną posypką (u mnie baobab, prażone płatki i łuskane konopie).



1 porcja to 250 kcal
6.8 g tłuszczu
36.4 g węglowodanów
6.8 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


Komentarze

ulubione posty czytelników

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco... Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam! W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne. 1 szklanka namoczonego słonecznika 1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (je

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie ... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie ... my. .. Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D To startujemy: Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym ,   stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych

Jak upiec chleb bezglutenowy plus bułki gryczanki- z własnych wpadek i przypadków

W internecie aż kipi od warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, glutenowych i bezglutenowych. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdego stać na uczestnictwo i dostęp do publikowanych materiałów. Alergie pokarmowe są i tak drogie w obsłudze. Przynajmniej na początku. Chciałabym więc pomóc choćby w kwestii chleba właśnie. Można bowiem w domu upiec bardzo smaczny chleb bezglutenowy na bazie różnych rodzajów mąki. Moją ulubioną jest gryczana. Szybko i łatwo fementuje. Ciasto pięknie rośnie a po upieczeniu chleb jest mięciutki i wilgotny. Jeśli oczywiście zastosujemy kilka haczyków . Coby się ideału owymi haczykami uczepić, a nie wieszać na nich...  cokolwiek... Dla Was więc przygotowałam zestawienie podpowiedzi z mojej praktyki, jak zadbać o ciasto i proces pieczenia, by uzyskać ten efekt. 1. Drożdże,  zakwas czy ferment? Drożdże - dają suchszy chleb, szczególnie bezglutenowy. Często się kruszący, szybko wysychający. Piekarze dodają więc do takich wypieków tłuszcz. Często zwier

Kiszona fasolka szparagowa

Fasolkę szparagową jadłam nawet na surowo. Młodziutka była, z mojego "chowu", a ja zdecydowana jadać surowe... Bywam czasem mocno zmotywowana ;-) Fasolka rewelacyjna nie była, ale zjeść się dało i nawet żadnej niestrawności nie dostałam. Zresztą przepis znalazłam w całkiem wiarygodnej dietetycznie publikacji i nie byłabym sobą, gdybym chociaż nie spróbowała... Na próbie się skończyło... :-) Eksperymenty kiszonkowe skierowały mnie znów w stronę tego pysznego (po ugotowaniu ;-)) warzywa i tak pojawił się pierwszy słoik kiszonej fasolki szparagowej. Wszyscy zgodnie oceniliśmy eksperyment jako udany i tak powstały kolejne słoiki z nową kiszonką jako"zapasy piwniczne" (nie mam spiżarni, mam piwnicę ;-)) Ponieważ fasolki nie obgotowywałam, wybierałam młodziutką i bezwłóknistą. Używam słojów litrowych (przynajmniej), bo do mniejszych strączki się nie mieszczą pionowo... KISZONA FASOLKA SZPARAGOWA  młoda żółta fasolka szparagowa (około 60 dkg na słój 1 l) czo