Przejdź do głównej zawartości

Koktajl antyoksydacyjny

Zielonych koktajli nigdy dość. W zasadzie mogłabym jeść je nawet trzy, cztery razy dziennie. I pięć, sześć też by mi się podobało. Kremowe, gęste, słodkawe, ale i z delikatnym pazurkiem. Czasem pazurek smyrnie gardełko, ale pieszczotliwie, przyjacielsko. Świadomość ogromu korzyści zdrowotnych sprawia produkcję gratisowych endorfin, więc nie do końca zgadzam się z Salomonem, gdy twierdził: Kto pomnaża poznanie, ten pomnaża cierpienie. (kaznodziei Salomona 1, 18) Jeśli to wartościowe poznanie, pełne, na ile to  możliwe (w sensie wielowymiarowości), daje wygodną orientację i możliwość dokonania najlepszych wyborów. A zdrowe jest smaczne, i piękne, i przyjemne. W gratisie tym razem również łatwe do posprzatania "po". Nic się nie klei, nie twardnieje, nie plami. Mycie trwa kilka sekund, co jest szczególnie mile widziane wieczorem. Zdecydowanie wolę rozkoszować się obecnością bliskich albo iść na wieczorny spacer zamiast uparcie szorować miski i garnki po przysmażonych przysmakach :-) Po całym dniu pracy, często i wysiłku fizycznego (ogród daje sie wiosną we znaki!) przydaje się coś, co naprawi uszkodzenia spowodowane stresem, zmęczeniem, zanieczyszczeniami spotkanymi przez cały dzień. Tym czymś właśnie jest zielony koktajl ze składników o niskim indeksie glikemicznym, naładowanych antyoksydantami, jak nasze owoce jagodowe, niedoceniany wciąż jarmuż i ... banan na osłodę ;-) Osobiście testuję stosowanie zielonych bananów zamiast dojrzałych żółtych i muszę przyznać, że faktycznie słodkością nie powalają, ale już konsystencję czynią gładką i kremową bez intensywnego bananowego aromatu. A stosunkowo niski ig dodaje im uroku! Do koktajlu dodatkowo daję wtedy jedynie cienki plasterek imbiru i więcej cytryny, by podkręcić niesłodki smak koktajlu . Jeśli jeszcze w zamrażarce ocalały jakieś resztki jagód kamczackich, chętnie dorzucam kilka i posypuję koktajl nasionami chia. Omega 3 zawsze w cenie!  ... smacznego...



 KOKTAJL ANTYOKSYDACYJNY
1 duża porcja

4 duże liście (40 g) jarmużu
2 garście żurawiny (80 g) świeżej lub mrożonej
80 g mrożonej jagody
mały (60 g) dojrzały banan
sok z połowy cytryny
woda

Do kielicha wkładamy liście i owoce, zalewamy wodą.
Miksujemy ok. 1½ minuty (do gładkości, jaka Wam odpowiada) zwiększając stopniowo obroty od średnich do najwyższych, pozwalając, by noże same dobierały sobie składniki.

całość zawiera:
152 kcal
1 g tłuszczu
29 g węglowodanów
3 g białka




Komentarze

ulubione posty czytelników

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Chałwa z morwą

Genialna kanapka Ann Esselstyn z hummusem i cytrynowym jarmużem

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Pankejki z soczewicy

Michałki, michały, michałeczki...

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Purpurowa przystawka sułtana czyli modra kapusta w czosnkowym jogurcie

Bułeczki z brokułem w roli głównej

Pigwa na surowo marynowana z imbirem w soku cytrynowym