Przejdź do głównej zawartości

Borówkowe lody z fasolką

Upał upałem, ale lody latem zjeść trzeba. Zjeść i nie przytyć. Zjeść i nie mieć wyrzutów dietetycznego sumienia, ani ciężkości w brzuszku. Wystarczy, że ochłodzą. Pomyślałam więc, czy by nie poczynić lodów z... fasolką? Oczywiście, że nie o mnie chodzi. Choć chętnie potowarzyszę przy konsumpcji. Borówki działaja przeciwzapalnie (M. Greger zebrał kilka dowodów naukowych na te właściwości tutaj, na ochronę mózgu konsumentów tutaj, a na ochronę naczyń krwionośnych tutaj), fasolka wspomaga walkę z nowotworami, choć wziąż trwa dyskusja czy chodzi bardziej o błonnik czy o inne składniki (klik). Bez wątpienia natomiast przyczynia się intensywnie do tzw. efektu drugiego posiłku. Co to znaczy? Ot, jadam sobie śniadanko, a po godzince poziom glukozy we krwi robi zgrabne hop, a potem znów bęc na nos lub fruwa sobie i fruwa spogladając na normy glikemii z wysoka. Jednak! Jednak, jeśli na posiłek poprzedni zjem porcję fasoli, soczewicy, ciecierzycaycy czy innych strączków, to po śniadanku hopa nie ma, ani tym bardziej bęca wprost na cukrowy dziób (zwany slangowo hipo). Krzywa glikemii łagodnieje, uspokaja, nabiera godności i już jej normy glikemii nie straszne, bo zaprzyjaźnia się z nimi na dobre. Inaczej mówiąc, po posiłku jesteśmy długo syci, a i po następnym takoż. Czemu nie wykorzystać tego wspaniałego zjawiska do lodów???


LODY BORÓWKOWE Z FASOLKĄ
4 porcje

½ małej puszki fasolki cannellini (100 g plus zalewa)
1 bardzo dojrzały banan (100g)
¼ niepełnej szklanki mleka sojowego lub orzechowego (50g)
1 soczysta cytryna (sok)
250 g borówki amerykańskiej
gruby plaster świeżego imbiru

Borówki opłukać, osuszyć i zamrozić.
Zmiksować fasolkę, mleko i sok z cytryny na gładką emulsję.
Dodać posiekany imbir i większość borówek, zmiksować nie całkiem dokładnie.
Dodać pozostałe borówki i pulsacyjnie wymieszać całość.
Spróbować i ewentualnie dosłodzić. Zależnie od słodkości owoców i upodobań własnych. 
Przełożyć do foremek i zamrozić.
Jeśli zamrozicie wcześniej banana i takiego użyjecie, dodajcie go razem przed imbirem a wyjdą gotowe, miękkie lody bez konieczności zamrażania.

100g to 64 kcal
0.5g tłuszczu
13.4g węglowodanów
2g białka

obliczone za pomocą aplikacji vitascale


Komentarze

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Zielona pasta z ciecierzycy i pora

Seler pieczony w soli

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Kiszona fasolka szparagowa

Ciasteczka z ciecierzycą w dwóch odsłonach