Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z ciecierzycą w dwóch odsłonach

Trufle są pyszne i uniwersalne. Można podać jako przekąskę, deser, część uroszystej kolacji czy obiadu a nawet jako część wartościowego śniadania. Mają jednak wadę. Gdy jest ciepło, lubią sobie popłynąć. Jeśli nie mam w planach rejsu, przerabiam trufelki na ciasteczka. Czasem nawet nie trzeba dodawać mąki... nic nie trzeba dodawać... Tym razem jednak część masy truflowej zakrzyknęła: Karobu dość! Ileż można go jeść!? Przerwa! Posłuchałam wezwania do przerwania, zapytałam, z czym jej po drodze jest, żeby nie płynąć a pomaszerować w stanie zwartym. A ona maślanymi oczkami łypnęła w stronę goździków. Goździków??? Oszalałaś??? Raz na sto lat z kaszą gryczaną i morelą mogę zaszaleć, ale tak smaczną masę faszerować goździkiem...? Masa nie odpuszczała, wzrok maślany już wbity na mur w słoik z goździkami (szczelnie zakręcony, nie ma to tamto), więc uległam. Jak tu walczyć z tak silnym uczuciem? Dodałam kardamon, bo on miał szansę goździki w ryzach utrzymać, i upiekłam. I się zdziwiłam. Bardzo się zdziwiłam, bo goździki tak subtelnie stopiły się z kardamonem (ha, ha, ha, dobry pomysł był), że wraz z pomarańczowym aromatem skórki podkręciły ciasteczka do poziomu akceptacji. Uwierzcie, u mnie to bardzo wysoki poziom... Generalnie łakomczuch jestem i jedząc jedno ciasteczko, mam problem, by nie sięgnąć po następne. W tym jednak przypadku rozkoszowałam sie każdym kęsem, okruchem. Powoli chrupałam, aż nie chciałam zjadać za szybko. Naprawdę dobre ciastka i koniec.

Smaczne w obu wersjach. Można przygotować w malakserze albo maszynce do mielenia. Robi sie bardzo, bardzo szybko. Radzę nie rezygnować z krojenia daktyli. Raz, że lepiej się zmielą i wymieszają z masą; dwa, że nie wpadną ewentualne pestki, które schowały się sprytnie przed czujnym okiem/ nożem pestkujących ludzi/maszyn. 



POMARAŃCZOWE CIASTKA Z CIECIERZYCY
16 sztuk

¼ szklanki mieszanki orzechów włoskich i fistaszków
½ szklanki ugotowanej i opłukanej ciecierzycy
½ szklanki suszonych daktyli pokrojonych na ćwiartki
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki skórki pomarańczowej lub olejku pomarańczowego

Malakser

Do misy malaksera wrzucić ozrechy z solą i zmiksować na drobną kaszkę.
Dorzucić ciecierzycę z daktylami i miksować, aż powstanie klejąca masa.
Dodać skórkę pomarańczową i wybrany zestaw smakowy z poniższych:

1. piernikowe

½ łyżeczki przyprawy do piernika
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżka karobu
1 łyżeczka kawy zbożowej rozpuszczalnej np. Cykorii

2. orientalne

nasionka z 2 strączków kardamonu zmiażdżone
1 goździk zmiażdżony
1 łyżka soku pomarańczowego
2 łyżki mąki owsianej
½ łyżeczki sody (opcjonalnie)

Zmiksować do połączenia składników.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać formowane płaskie ciasteczka.
Piec w 180⁰C 20 minut.
Wystudzić.

Maszynka do mielenia

Przepuścić przez maszynkę orzechy.
Daktyle wymieszać z ciecierzycą, zmielonymi orzechami i solą, przepuścić przez maszynkę.
Dodaćać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać formowane płaskie ciasteczka.
Piec w 180⁰C 20 minut.
Wystudzić.


100g ciastek piernikowych:
287 kcal
7.5g tłuszczu
48g węglowodanów
8.6g białka

obliczone za pomocą aplikacji vitascale


100g ciastek orientalnych:
276 kcal
8g tłuszczu
29g węglowodanów
9g białka

obliczone za pomocą aplikacji vitascale


Komentarze

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Kremowy sos sałatkowy ze słonecznika, kalafiora i kaszy jaglanej

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Zielona pasta z ciecierzycy i pora

Seler pieczony w soli

Kawowy mus z kaszy gryczanej porankiem