Oryginalny przepis na te muffiny pochodzący od autorki wortalu zdrowie z wyboru nieco zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Zamieniłam proszek do pieczenia (ma w składzie mąkę pszenną, ech) na sodę oraz zwiększyłam ilość owoców. Skutek? Muffiny wyszły ciemniejsze i bardziej wilgotne. Z olejem zaszalałam (czytaj: w ogóle go dodałam!!! ;-)) Pomimo użycia bananów, nie są to muffiny o smaku bananowym. Banany pełnią rolę raczej wiążącą ciasto niż nadającą smak. Kardamon natomiast czuć przyjemnie. Są dość słodkie. Jeśli wolicie bardzo słodkie, dodajcie więcej daktyli.
GRYCZANE MUFFINY Z KARDAMONEM
12 średnich
200 g mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona)
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
nasiona z jednego strączka kardamonu utarte w moździerzu
spora szczypta suszonego imbiru
¼ łyżeczki soli
1 łyżka oleju kokosowego
250 ml mleka roślinnego (użyłam naturalne sojowe)
2 duże banany
sok z 1 cytryny
7 daktyli
40 g orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
Foremki na muffinki wysmarować olejem kokosowym lub wyłożyć papierem do pieczenia/papierowymi foremkami do muffinek.
Mąkę, sól, sodę i przyprawy wymieszać w misce.
W blenderze zmiksować razem banany, mleko, olej, daktyle i sok z cytryny.
Orzechy nieco pokruszyć.
Do suchych składników wlać mokre, szybko wymieszać.
Równie szybko wmieszać orzechy, przełożyć ciasto do przygotowanych foremek i piec 35 minut.
Wyłożyć na kratkę i wystudzić.
1 muffin zawiera: 127 kcal
4.6 g tłuszczu
18.9 g węglowodanów
3.5 g białka
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)