Idzie wiosna, na dworze dzisiaj słonecznie i ciepło, w zielone trzeba koniecznie uderzać jak w dzwon Zygmunta i niech ta zieleń równie głęboki i donośny głos wyda! Głęboki, bo całe wnętrze woła: jak mi dobrze! a donośny bo... donośnie woła... ;-) Nie wierzycie? Spróbujcie... Oto kolejna ulubiona kompozycja smakowa green smoothie. Nieco orzeźwiająca, intensywnie zielona w smaku, ale nie gorzka. Rankiem świetnie rozbudza, a spory udział selera naciowego dobrze nawilża owo donośnie grzmiące wnętrze, co objawia się i na zewnątrz. Koper włoski, bogaty w potas i witaminy K oraz C działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Nie przepadam za jego anyżowym aromatem, jednak w tym koktajlu pięknie uzupełnia smaki.
NAWILŻAJĄCY ZIELONY KOKTAJL
1 duża porcja
½ paczki roszponki (65 g)
2 gałązki selera naciowego
2 gałązki selera naciowego
1 mandarynka
½ średniej cytryny
½ banana
½ bulwy kopru włoskiego
grubszy plasterek awokado (ok. 15 g)
4 - 5 listków świeżej mięty
5 - 8 listków (zależnie od wielkości i gustu) świeżej bazylii
4 kostki lodu
woda
Tradycyjnie już: do blendera wkładam wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej.
Włączam na niskie obroty, gdy się z grubsza zmiksuje, podwyższam powoli do maksimum i blenduję na gładko (ok. 1 - 1½ minuty).
Konsumuję z ulubionymi ziarnami... oczywiście surową granolą z gryki (przepisy tu, tu i tu) :-D
Konsumuję z ulubionymi ziarnami... oczywiście surową granolą z gryki (przepisy tu, tu i tu) :-D
Koktajl zawiera:
135 kcal
3 g tłuszczu
28 g węglowodanów
4.5 g białka
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)