Przejdź do głównej zawartości

Powidła wiśniowe ze skórką cytrynową i... pieprzem. Kolorowym, bo lato wszak jest.

Kolorowe lato. Pracowite dla zapobiegliwych. I dla smakoszy domowych powideł, dżemów i innych smakołyków. Znikają już pierwsze wiśnie, te najlepsze na dżemy i powidła. W niedzielę jadą po ostatnią partię do przeróbki. Wrzucam więc przepis na (moim zdaniem bardzo subiektywnym) najlepsze powidła wiśniowe. 


POWIDŁA WIŚNIOWE Z PIEPRZEM I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ
4 słoiki 0.25 l *

2 kg wiśni
szczypta soli
15 g cukru kokosowego
¼ łyżeczki  mielonej skórki cytrynowej **
3 spore szczypty mielonego kolorowego pieprzu

Wiśnie umuyć, wydrylować, wsypać do szerokiego garnka z grubym dnem, posypać solą i mieszając rozparować na niewielkim ogniu.
Posypać cukrem, zwiększyć gaz i stale mieszając odparować do pożądanej konsystencji. ***
Dodać skórkę cyrtynową, świeżo zmielony pieprz, wymieszać, zagotować.
Nie zdejmując z gazu garnka, nakładać powidła do słoików, natychmiast zakręcać.
Obrócone do góry dnem odkładać w spokojne miejsce, przykryć kocykiem i pozwolić im wolno wystygnąć.


 * Słoiki z zakrętkami trzeba uprzednio umyć, wyparzyć, wytrzeć do sucha czystą ściereczką, ustawić do góry dnem na drugiej także czystej ściereczce, by poczekały na powidła.

** Skórkę przygotowałam z tego przepisu, ale można użyć kupionej skórki. Najważniejsze, by była świeża i aromatyczna.

*** Część powideł zawsze robię gęstą do smarowania chleba, a część nieco rzadszą, by użyć jako dodatek do budyniów, polewę do lodów lub jako wkład do suchszych ciast, które wymagaja nasączenia.


Powidła najbardziej lubię z kromką chleba na zakwasie. Lub udawanym zakwasie, o czym za chwilę... To taki leniwy chleb dla zabieganych, nie mających czasu (bądź szczęścia do przygotowania dobrego zakwasu).



Komentarze

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Kiszona fasolka szparagowa

Makowa owsianka

Lody ananasowe z miętą

Imo yokan cytrusowe czyli japońskie łakocie oswojone ;-)

Kremowy sos sałatkowy ze słonecznika, kalafiora i kaszy jaglanej

Zielona pasta z ciecierzycy i pora