Przejdź do głównej zawartości

Najpyszniejszy smak fasolki

I nastał poranek pierwszego dnia Swojsko z fasolką. Jak przystało na poranek, upiekły się ciasteczka z fasolki ...czerwonej. Okazały się tak pyszne, że córcia tylko zapytała o rodzaj fasolki a potem już sama namoczyła piękną czerwoną fasolę na następną porcję ciastek.



CIASTKA Z FASOLI

2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
20 świeżych daktyli - wypestkować
6 łyżek wiórek kokosowych
2 czubate łyżki karobu
6 łyżek esencji z kawy zbożowej
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek mleka sojowego
2 łyżki siemienia lnianego - zmielić

Wszystkie składniki poza siemieniem zblendować żyrafą (nie musi być idealnie gładko), wmieszać siemię. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką porcje ciasta, lekko je spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C 30 - 35 minut.

Esencję kawową otrzymuję gotując 6 łyżek kawy zbożowej tradycyjnej (np. Kujawianka) w szklance wody przez 6 min. i odcedzam dokładnie płyn.




Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Kremowy sos sałatkowy ze słonecznika, kalafiora i kaszy jaglanej

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Zielona pasta z ciecierzycy i pora

Seler pieczony w soli

Ciasteczka z ciecierzycą w dwóch odsłonach

Kawowy mus z kaszy gryczanej porankiem