Przejdź do głównej zawartości

Pasta z groszku w wersji raw...

Bardzo lubię pastę z zielonego groszku (nie fasolka, ale prawie) i robię ją od wielu lat. Do niedawna robiłam z groszku zapuszkowanego ;-) Puszki jednak cieszą się wątpliwą reputacją, bo aluminium, bo sól, bo minimum witamin itp. Mrożonki tez nie pierwsza świeżość, ale i tak lepiej niż pucha. No, najlepszy jest groszek latem, zieleniutki, chrupiący, słodki, soczysty,... no, latem... I pomyśleć, że Adam z Ewą mieli tak cały rok na okrągło...
Wracam do rzeczywistości: biało za oknem, ale w zamrażarce siedzi zbierany właśnie latem groszek. Dlaczego nie wykorzystać go na surowo? Kolor wyszedł powalający, smak ...hm...surowy? W tym jednak wypadku to nie wada a walor unikalny. Mam za sobą trzymiesięczny okres surowego żywienia się i mi go trochę brakuje. Ta pasta zaspokaja tęsknotę przynajmniej w części.




Doskonała do chrupiącego chleba z gara.
Nadaje się też jako smarowidło do naleśników z ciecierzycy (przepis wkrótce) razem w krojonymi warzywami.
Przygotowanie zajmuje  kilka chwil plus czas na rozmrożenie.

2 szklanki mrożonego groszku

1 ząbek czosnku (niewielki, pasta nie jest bronią przeciw wampirom...)
¾ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy warzywnej (użyłam bulionu lubczykowego Visany)
2 garście nerkowców
¾ szklanki mleka sojowego

Groszek przesypać do zamykanego naczynia i odstawić do rozmrożenia np. na całą noc. Wszystkie składniki zblendować do uzyskania dość gładkiej pasty.






Zdjęcie niestety nie oddaje tej cudownej zieleni. Zimową porą kanapka stylistycznie wiosenna świetnie poprawia nastrój.
Przypomina, że wiosna tuż, tuż :-)

Komentarze

ulubione posty czytelników

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Genialna kanapka Ann Esselstyn z hummusem i cytrynowym jarmużem

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Chałwa z morwą

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Pankejki z soczewicy

Michałki, michały, michałeczki...

Kiszona fasolka szparagowa

Purpurowa przystawka sułtana czyli modra kapusta w czosnkowym jogurcie

Bułeczki z brokułem w roli głównej