Przejdź do głównej zawartości

Nasze zadziwiające obiadki

Oczywiście z fasolką! Ciecierzyca prosto, ale zadziwiająco smacznie dzięki marynowanemu tempehowi. Wynalazek rodem z Jawy (jak wujek google mówi) zbyt rzadko wykorzystywany a z bogactwem wartości odżywczych. Skutecznie zastępuje mięso ze względu na teksturę i wyrazisty smak. Można konsumować w kanapkach, sałatkach, sosach a tym razem w daniu głównym obiadowym, rozgrzewającym w paskudnie zimno-mokre dni czyli...



CIECIERZYCA W POMIDORACH

½ opakowanie tempehu marynowanego
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 pokrojona w kostkę cebula
5 dojrzałych pomidorów posiekanych
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka suszonej szałwi
sól, pieprz ziołowy
oliwa do duszenia cebuli


Cebulę poddusić na oliwie, dodać posiekane pomidory i dusić 10 min. Dodać ciecierzycę, dusić następne 5 minut. Całość zgnieść tłuczkiem do ziemniaków tak, by tylko ok. 1/3 ciecierzycy została zgnieciona. Dodać zioła i pieprz ziołowy oraz tempeh. Wymieszać i zagotować. Podawać z ziemniakami lub świeżym chlebem. 

Mając zazwyczaj nadmiar zakwasu, mam zazwyczaj sporo świeżego chleba, więc i ciecierzyca z chlebem zazwyczaj się pojawia...albo bułkami...wzorowanymi na przeróżnych ;-)


Komentarze

  1. Widzę, że zostawiam pierwszy komentarz. :)
    Pozdrawiam i kibicuję. :) :D

    Zgadnij kto. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) Nie wiedziałam, że lubisz robić takie piękne rzeczy!
    Już pokochałam blogowanie, skoro w ten sposób można się lepiej poznać. Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Kiszona fasolka szparagowa

Makowa owsianka

Lody ananasowe z miętą

Imo yokan cytrusowe czyli japońskie łakocie oswojone ;-)

Kremowy sos sałatkowy ze słonecznika, kalafiora i kaszy jaglanej

Zielona pasta z ciecierzycy i pora