Przejdź do głównej zawartości

Nasze zadziwiające obiadki

Oczywiście z fasolką! Ciecierzyca prosto, ale zadziwiająco smacznie dzięki marynowanemu tempehowi. Wynalazek rodem z Jawy (jak wujek google mówi) zbyt rzadko wykorzystywany a z bogactwem wartości odżywczych. Skutecznie zastępuje mięso ze względu na teksturę i wyrazisty smak. Można konsumować w kanapkach, sałatkach, sosach a tym razem w daniu głównym obiadowym, rozgrzewającym w paskudnie zimno-mokre dni czyli...



CIECIERZYCA W POMIDORACH

½ opakowanie tempehu marynowanego
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 pokrojona w kostkę cebula
5 dojrzałych pomidorów posiekanych
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka suszonej szałwi
sól, pieprz ziołowy
oliwa do duszenia cebuli


Cebulę poddusić na oliwie, dodać posiekane pomidory i dusić 10 min. Dodać ciecierzycę, dusić następne 5 minut. Całość zgnieść tłuczkiem do ziemniaków tak, by tylko ok. 1/3 ciecierzycy została zgnieciona. Dodać zioła i pieprz ziołowy oraz tempeh. Wymieszać i zagotować. Podawać z ziemniakami lub świeżym chlebem. 

Mając zazwyczaj nadmiar zakwasu, mam zazwyczaj sporo świeżego chleba, więc i ciecierzyca z chlebem zazwyczaj się pojawia...albo bułkami...wzorowanymi na przeróżnych ;-)


Komentarze

  1. Widzę, że zostawiam pierwszy komentarz. :)
    Pozdrawiam i kibicuję. :) :D

    Zgadnij kto. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) Nie wiedziałam, że lubisz robić takie piękne rzeczy!
    Już pokochałam blogowanie, skoro w ten sposób można się lepiej poznać. Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

ulubione posty czytelników

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Michałki, michały, michałeczki...

Majonez z kalafiora bez oleju

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki