Przejdź do głównej zawartości

Nasze swojskie pyszne śniadanka

Uwielbiam smak świeżego a nawet tygodniowego chleba na zakwasie. Ale takiego prawdziwego chleba z pełnego ziarna, w którym jest tylko mąka, woda i sól. No i nieco pokory, bo trzeba poczekać aż malutkie stworzonka zrobią swoje czyli zakwas "popracuje". O warunki pracy tych stworzonek trzeba dbać, trzeba je karmić, poić, dopieścić. Wtedy zakwas ma swoją moc, piękny kwaskowy zapach i jest niezawodny. Najlepiej dokarmiać go codziennie i trzymać w temperaturze ok. 20 stopni C. Wtedy każdego dnia powiększa się jego ilość. Jeśli nie piekę chleba codziennie, to po kilku dniach mam go naprawdę sporo!
Wpadłam więc na pomysł wykorzystania zakwasu do upieczenia śniadania :-)
I tak powstał chlebek jabłkowy. Pełen owoców, naturalnej delikatnej słodyczy i bakalii. Doskonale przyswajalny, bo:
1. na zakwasie
2. z mąki z pełnego przemiału
3. lokalne owoce i orzechy
4. bez dodatku cukru, białej mąki, sody itp. "polepszaczy/ułatwiaczy".

Doskonałe śniadanie, bo zawiera białko z ciecierzycy (fasolka musi być ;-)), tłuszcz z orzechów, węglowodany wiadomo, z czego ;-) Dodatek świeżych owoców mile widziany. Można poprzedzić zielonym koktajlem bądź napojem z trawy - genialny energetyczny start w dzień!




CHLEBEK JABŁKOWY

¾ l uruchomionego zakwasu
2 szklanki mąki żytniej razowej

2 szklanki mąki z ciecierzycy
3 łyżki mąki gryczanej
4 duże jabłka (najlepiej ekologiczne)
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki żurawiny
2 łyżki pokrojonych suszonych moreli
2 łyżki pokrojonych orzechów laskowych

Zakwas wymieszać z mąką żytnią i taką ilością wody, by otrzymać zwarte ciasto. Odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia.
Banany obrać, z jabłek usunąć gniazda nasienne nie obierając. Banany i dwa jabłka zmiksować na mus. Pozostałe dwa jabłka pokroić w kosteczkę. Do ciasta dodać mus owocowy, pokrojone jabłka i bakalie. Wymieszać. Dodać mąkę z ciecierzycy i gryczaną. Dokładnie wyrobić ciasto łyżką.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto nie wyrównując wierzchu zbyt dokładnie. Można użyć silikonowej keksówki. Zostawić do wyrośnięcia.
Piec w 200⁰C 55 minut. Wyłożyć na kratkę do wystudzenia.



Na pewno spróbuję jeszcze innych kombinacji swojskich smaków i dam znać, jak się sprawdzają.

Komentarze

  1. Takiego apetycznego chlebka nie mam ale zielony koktajl za chwilkę przygotuję. Smaczności 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) zielony koktajl - pyszności. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

ulubione posty czytelników

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Michałki, michały, michałeczki...

Majonez z kalafiora bez oleju

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki