Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z sorgo i brokuła

Dni stają się wreszcie dłuższe. Myślę już o wysianiu pierwszych sałat do doniczek. Coraz poważniej myślę o zbliżającej się wiośnie. Na tyle poważnie, że naszła mnie ochota na lekkie warzywno-zbożowe dania. I tak zrobiło mi się zielono... brokułowo i cebulkowo... 
Sorgo natomiast weszło do naszego domu ponad rok temu. Otworzyłam mu drzwi szeroko, gdyż jest bogate w białko, żelazo i wapń. Ma niewysoki indeks glikemiczny, jest bezglutenowe a ugotowane... długo się żuje, więc dłużej smakuje. Jako główny składnik zielonej sałatki jest doskonałe. Przydaje twardości delikatnemu brokułowi i ma piękny, głęboki brązowy kolor. 


SAŁATKA Z SORGO I BROKUŁA
5 porcji

3 szklanki ugotowanego* sorgo
szczypior z pęczka dorodnej dymki grubo pokrojony
1 brokuł
listki z dwóch gałązek świeżej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
½  łyżeczki soli kamiennej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Brokuł umyć, oczyścić i ugotować na parze al dente.
Sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę wlać do słoiczka, zakręcić i wymieszać energicznie nim wstrząsając.
Do miski wsypać sorgo, posypać dymką, porwanymi listkami bazylii, zalać sosem i wymieszać.
Dosypać brokuła porozdzielanego palcami na małe kawałki i delikatnie wmieszać w sałatkę.
Odstawić na godzinę, by smaki się przeniknęły.

* Sorgo gotuję podobnie jak gotowałam pszenicę czyli namaczam przynajmniej 10 godzin. Płuczę. Zalewam świeżą wodą. Gotuję w szybkowarze 40 minut lub w normalnym garnku pilnując, żeby wody nie brakło, do miękkości (około 1 godzinę).





Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem