Przejdź do głównej zawartości

Barszcz ukraiński wegański

Nie lubię wystawnych obiadów składających się z niezliczonej liczny dań. Jem zbyt szybko, bo ciekawa jestem następnej potrawy a po trzech smaki już się mieszają i nie pamiętam pierwszego a pamiętam, że smaczne było, więc wracam znów do początków... i tak się... przejadam... obżeram... napycham... może nie całkiem, ale uczucie mam umierania po wielkim żarciu. A ja akurat tej śmierci nie mam w planach ;-)
Coraz bardziej cenię więc (nie tylko z powodu poświęconego na gotowanie czasu, bo tą aktywność akurat lubię) potrawy sycące, jednogarnkowe, napakowane potencjałem odżywczym, którymi będę mogła się delektować, rozsmakowywać się i rozpływać w błogości zachowując zdrową wstrzemięźliwość. A wiadomo, że wstrzemięźliwość przynosi korzyść i zdrowiu fizycznemu, i emocjonalnemu (mózg przecież odżywia się tym samym, co reszta ciała i neuroprzekaźniki źle działają przy krwi nasyconej tłuszczem i cukrem...), ale i... portfelowi, jak również relacjom przy stole... Poważnie... Na pewno nie jeden raz rozmawialiście z przejedzonym człowiekiem. To, że arsenał wydawanych dźwięków może powalić najbardziej prospołecznie zdeterminowanych, to i wydobywające się słowa czasem trzeba między te dźwięki nieartykułowane włożyć, żeby relacje wyżej wspomniane utrzymać ;-)
Patrząc w taki sposób na wspólne jedzenie stawiam na prostotę jednogarnkowych posiłków.
Takim zdecydowanie jest barszcz ukraiński. Z pajdą domowego razowego chleba jest pełnowartościowym posiłkiem, który uwielbiam nie tylko ja, ale i cała moja rodzina. Kochamy barszcz.
Moją raw wersję przedstawiłam tutaj.
Nadszedł czas na wersję cooked.
Kochamy obie :-D


BARSZCZ UKRAIŃSKI
dla 4 głodnych osób

6 małych ziemniaków
6 średnich buraków (jeśli są liście, to z liśćmi)
1 średnia pietruszka
1 średnia marchewka
kawałek selera
ćwiartka średniej kapusty włoskiej
2 cebule
5 ząbków czosnku
kawałek pora
1 puszka pomidorów w soku
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżka bulionu lubczykowego
1 szklanka kiszonego barszczu z buraków
3 szklanki ugotowanej białej fasoli
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego

3 łyżki oleju rzepakowego
3 litry wrzątku

Warzywa korzeniowe oczyścić lub obrać, jeśli z niepewnego źródła, zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w kostkę a liście i pora w cienkie paseczki..
Czosnek posiekać drobniutko.
W 5 litrowym garnku rozgrzać olej, poddusić cebulkę przez 1 minutę, wrzucić starte warzywa i dusić mieszając przez 3 minuty.
Dolać wrzątek, wsypać przyprawy (poza majerankiem), wymieszać, przykryć i gotować 10 minut.
Dorzucić kapustę i pora, gotować kolejne 3 - 5 minut.
W tym czasie przecier pomidorowy wymieszać ze szklanką gorącej wody.
Do zupy dodać pozostałe składniki (teraz majeranek również) i gotować ostatnie dwie minuty.

Podawać posypanie zieloną pietruszką z pajdą domowego razowego chleba.
Można zabielić mlekiem kokosowym lub jogurtem sojowym.

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki