Przejdź do głównej zawartości

Humus pietruszkowy

Są pasty, do których wracam ilekroć mam kiepski humor. Wtedy wiem, że razem z nimi wrócą miłe wspomnienia, ciepełko i uśmiech. Do tych cudów należy bez wątpienia humus. Niezależnie od dodatków humus jest dobry na wszystko ;-)
Dlatego zapas ciecierzycy w wielkim słoju uzupełniam na bieżąco. Jej akurat zabraknąć w moim domu nie może. Nie tylko ze względu na humus ;-) A że zima trzyma i humorek od dostawy witaminek zależy potężnie, a i kwas foliowy wraz z magnezem mile widziany w każdej formie (byle naturalnej) to zielona pietruszka znika z lodówki szybciej niż ulubione jogurty sojowe! Znikła właśnie dzisiaj w humusie...


HUMUS PIETRUSZKOWY

3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka posiekanej zielonej pietruszki (jeden duuuży pęczek)
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki mielonego kminku
1½ łyżeczki soli (ciecierzyca była gotowana bez soli)
6 łyżek soku z cytryny
4 solidne łyżki tahini
⅓ - ½ szklanki wody

Wszystkie składniki (poza pietruszką) zblendować na gładki krem.
Dodać pietruszkę i zblendować pulsacyjnie, jednak nie na gładko, ale by zostały kawałeczki listków.
Doskonale smakuje z razowym chlebem na zakwasie.
Czasem posypuję jeszcze czarnuszką... ;-)


Komentarze

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Zielona pasta z ciecierzycy i pora

Seler pieczony w soli

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Kiszona fasolka szparagowa

Ciasteczka z ciecierzycą w dwóch odsłonach