Pisałam już o sympatycznym japońskim kucharzu o imieniu Ryoya i jego klimatycznych filmikach. Na jednym z nich pokazuje, jak zrobić tradycyjny japoński deser, którym rozkoszował się od dzieciństwa czyli imo yokan (klik). Pomysł ciekawy, przepis prosty, ale... galaretka z... ziemniaka...? Słodkiego, bo słodkiego, ale jednak ziemniaka... Sam batat z syropem klonowym? Słodki ziemniak... jedynie posłodzony...????? Wtedy jeszcze nie byłam fanką batatów. Obawiałam się ich indeksu glikemicznego. Agar według tabelek ma sporo węglowodanów... Do tego syrop klonowy... To chyba nie może być zdrowy deser... (jeszcze kilka kropek i z biedronkami zacznę balować... a jednak nie, jeszcze siedzę przed laptopem! ;-))
W tzw. międzyczasie znalazłam syrop klonowy z 55 g węglowodanów na 100 g. Odkryłam też, że po chłodnym batacie glikemia wcale nie szybuje radośnie wprost w chmury. Ostatnie odkrycie dotyczy agaru. Owszem, ma sporo węglowodanów, ale one nie podnoszą glikemii. Ma tak dużo substancji balastowej, że de facto obniża indeks całej potrawy. Imo yokan wrócił więc na listę przepisów do wypróbowania. Tak, tak, wiem, wiem, jestem niepoprawną tradycjonalistką... lingwistyczną. Taka słabość. Oczywiście, nie wytrzymałam i przepis bardzo zmodyfikowałam już na starcie robiąc imo yokan z kawą i karobem. Wyszedł bajecznie pikantny i gorzkawy dzięki kawie z cykorii. Dla mnie super, ale rodzinka się krzywiła i uznała, że na bloga tego akurat lepiej nie dawać... (tylko sygnalizuję, że ta ścieżka już wydeptana... ;-)). Za drugim razem uszanowałam... kolor... ponieważ uczyniłam imo yokan cytrusowy. Rodzince przypadł do gustu, a ja usłyszałam oczekiwane: Fociaj i pisz! dokladnie tak, jak przypuszczałam. Za trzecim razem z czystej ciekawości zrobiłam dokładnie według oryginalnego przepisu... Cóż, powiedzmy tak: Nie jestem i nie czuję się w żadnym razie Japonką. Sława stopnia słodkości tamtejszych łakoci jest absolutnie zasłużona...
W mojej wersji ilość syropu zdecydowanie obcięłam a smak wzbogaciłam, bo jednak sam batat, który dostępny jest w polskich sieciówkach, ma smak chyba za mało wyrazisty. Szczególnie w towarzystwie agaru, przy którym smaki generalnie płowieją. Kolor imo yokan zdecydowanie sugeruje aromaty i smaki cytrusowe. I w tym wcieleniu doskonale zaziałał. Ciekawy, intrygujący, szybki, prosty, zdrowy deser. Szczególnie, gdy będziemy go jadać w japońskim stylu czy w porcjach rodem z eleganckiej restauracji (nie sknerstwo, a elegancja; lepiej brzmi, prawda? ;-)), bo malutkie, finezyjne.
IMO YOKAN cytrusowe
1 średni batat (370 g)
40 g syropu klonowego
skórka otarta z ćwiartki pomarańczy (niewoskowanej)
sok z małej cytryny
szczypta soli
115 ml wody
¾ łyżeczki agaru
Batata obrać, ugotować na parze i zmiksować z solą, syropem klonowym, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową.
Agar rozpuścić w zimnej wodzie i zagotować mieszając. Pogotować 1 minutę.
Miksując masę batatową, dolewać podgotowany agar do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Wlać do foremek (dość sprawnie, bo szybko tężeje) najlepiej silikonowych, delikatnie uderzyć foremkami o blat, żeby się dokładnie wypełniły galaretką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)