Przejdź do głównej zawartości

Portobello z bazylią

Sezon na grilla w pełni. Jedynie ulewny deszcz zniechęca do rumienienia na rozżarzonych rusztach wszystkiego, co wpadnie w rękę... W moim sąsiedztwie są to przede wszystkim mięsiwa. Zarówno mniej, jak i bardziej przetworzone przemysłowo. Abstrahując od ilości powstających nitrozoamin i kaskady kancerogenów (któż zjada do porcji grillowanego mięsa wielką michę kapusty, by zniwelować ich działanie???), niektóre wydzielają takie aromaty, że decyduję się pędzać czas nieco dalej od grillującego sąsiedztwa. Skutkiem jest nasze niegrillowanie :-) Jednak ilustracje z wegańskich grillów są tak apetyczne, że chciałoby się zjeść coś podobnego. Jednym z ciekawszych grillowanych dań są wielkie kapelusze brązowej pieczarki Portobello. Charakteryzują się mięsistą strukturą i intensywnym smakiem, zdecydowanie ciekawszym od białej pieczarki. Są również nieco droższe, ale ta inwestycja jest warta swojej ceny, gdyż to odmiana starsza i zasobna w sporo witamin z grupy B a nawet witaminę D₂. Może jesienią odpalimy ognisko i na nim przyrządzę coś pysznego a tymczasem upiekłam w piekarniku :-)



PORTOBELLO Z BAZYLIĄ

½ kg Portobello
2 garście świeżych liści bazylii
½ kostki tofu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
kilka dorodnych gałązek zielonej pietruszki
1 łyżka sosu sojowego Tamari
oliwa do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, mielona kozieradka
1 duży pomidor malinowy
spora szczypta czarnuszki

Pieczarki oczyścić, urwać nóżki i pokroić je w paski.
Kapelusze spryskać sosem sojowym i oliwą, posypać połową pieprzu ziołowego.
Czosnek obrać i posiekać drobniutko razem z bazylią.
Pietruszkę posiekać grubo.
Tofu wkruszyć do miski, wymieszać z czosnkiem, bazylią, pietruszką.
Wymieszać widelcem masę z sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dosolić do smaku, jeśli jest za mało słona.
Kapelusze wypełniać łyżką masy i posypać kozieradką.
Na wierzch każdego kapelusza położyć gruby plaster pomidora, spryskać oliwą i posypać kilkoma ziarenkami czarnuszki.
Piec w 200⁰C 25 - 30 minut.


Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem