Przejdź do głównej zawartości

Quinoa vel komosa z żurawiną

Quinoa tajemniczo brzmiąca nazwa zboża. Trochę kosztuje, trzeba trochę poszukać, bo nie pyszni się na każdej półce każdego sklepu. Czy ma trochę ciekawych właściwości? Ma, i to sporo! W Ameryce Południowej matki nie mogące karmić dziecka piersią podawały mu rozgotowaną komosę ryżową (inna nazwa quinoa) z wodą, w której się gotowała. Dzieci dobrze się rozwijały, przybierały ładnie na wadze. Nic dziwnego, bo ziarno to ma komplet aminokwasów egzogennych, sole mineralne i witaminy w imponujących ilościach. Ponadto są one bardzo dobrze przyswajalne! Dorzucę tylko, że ma również niski indeks glikemiczny, co zainteresuje z pewnością co po niektórych...
Bardzo lubię podawać ją na śniadanie z żurawiną, której twardość i kwaskowatość świetnie współgrają z delikatną słodyczą ziarna. Daje energię na kilka godzin i odżywia mózg przed wyzwaniami dnia codziennego (oj, przydaje się...)


QUINOA Z ŻURAWINĄ
1 duża porcja

1/2 szklanki komosy białej
1 jabłko
1 szklanka mrożonej lub świeżej żurawiny
2 łyżki siemienia lnianego złotego
2 łyżki orzechów włoskich
1/2 - 3/4 szklanki mleka sojowego
szczypta soli

Komosę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, by usunąć goryczkę (potrzebne sito z malutkimi dziurkami, bo nasiona komosy są bardzo drobne).
Do garnka o grubszym dnie wrzucić komosę, zalać 1 szklanką wrzątku, posolić, przykryć i gotować na minimalnym ogniu do wchłonięcia całego płynu (ok. 15 minut).
Do gorącej komosy wrzucić mrożoną żurawinę.
Jeśli mamy surową, wrzucić do nieco już przestudzonej.
Jabłko pokroić w kostkę, orzechy połamać i podprażyć na suchej patelni.
Siemię zmielić.
Wszystkie składniki zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut do zgęstnienia.


Proste, pyszne śniadanie. Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepłe i na zimne dni. Zawsze na dobry humor i zdrowie :-D

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki