Przejdź do głównej zawartości

Surówka z kalafiora "prawie" kuskus ;-)

Kuskus jako kaszka robiona z ziaren pszenicy ewentualnie orkiszu jest maxi glutenowa a tak ładnie wygląda... ;-) Kuskus z kalafiora wygląda jak kaszka, ale smakuje jak surówka i to bardzo dobra. Nie ma charakterystycznej ostrości kalafiora, jest natomiast delikatny, świeży, soczysty posmak :-) Jeśli lubicie, tak jak ja, pieczony kalafior, to zazwyczaj zostają z niego kawałki różyczek, które przypiekłyby się zbyt mocno. Z tychże okrawków przygotowałam właśnie tą surówkę/kuskus i nic się nie zmarnowało... po francusku... ;-)


KALAFIOR W SURÓWCE prawie KUSKUS

1 mały kalafior
2 łyżki soku z cytryny
kilka suszonych pomidorów
1 garść orzechów laskowych
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego

Pomidory pokroić na cienkie paseczki.
Resztę składników umieścić w malakserze i zmiksować na "kuskus".
Podawać posypane paskami pomidorów.



Młody kalafior sprawdza się najlepiej. Jest niesamowicie soczysty a przy tym delikatny. Świetnie współgra z orzeszkami, jeśli doprawić do cytryną :-) Nikt z osób degustujących nie poznał kalafiora po smaku. Wyczuwały natomiast lekki aromat i zastanawiały się, skąd może się brać ;-) Zabawne, ale i pyszne, dające energię z sytą lekkością jedzonko.

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki