Przejdź do głównej zawartości

Genialna kanapka Ann Esselstyn z hummusem i cytrynowym jarmużem

Dr Caldwell Esselstyn znany jest z niezwykłej skuteczności w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia. Naczynia krwionośne czyste, parametry zdrowotne na ddoskonałym poziomie, wytrzymałość w czasie wysiłku, szybka regeneracja organizmu po wysiłku, funkcje poznawcze zachowane w zaawansowanym wieku wraz z funkcjami... seksualnymi. Te wszystkie efekty uzyskane przy zastosowaniu prostej i smacznej (!) diety. Smacznej dla tych, którzy chcą ją stosować, gdyż nasze nastawienie ma decydujący wpływ na nasze upodobania smakowe (wiem, wiem, pisałam to już kilka razy, ale... nie zaszkodzi przypomnieć ;-)). Jednym z pomocnych "chwytów" kulinarnych jest zastosowanie większej niż zwykle ilości kwaśnych składników. Ograniczają one ochotę na tłuste i słone smaki. Dziwnie brzmi, ale działa. Najlepszym przykładem jest sławna kanapka wymyślona przez żonę dr Esselstyna - Ann. Razem z córką przygotowują ją na kanale yt Jane Esselstyn (tak, nawet Esselstynowie mają swój kanał!). Wspomniany filmik można obejrzeć tutaj. Krok po kroku śledzimy wprawę ruchy rąk obu pań,  słuchamy zachwytow i dziwimy się, dziwimy i dziwimy... Jakim cudem ktoś jest w stanie zjeść taką ilość cytryny na jednym toście... Nie wytrzymałam nacisków swojej wyobraźni i uczyniłam ową kanapkę na śniadanie. Skutek? Przepadłam. Kanapka stała się moim hitem śniadaniowym. Wprowadzić jednak musiałam kilka zmian, gdyż rynek amerykański i nasz to dwa różne światy. Nasze ekologiczne cytryny mają z powodów zupełnie niepojętnych ogromną ilość potwornie gorzkich, wielkich pestek. Te największe więc usuwam. Druga rzecz: pieprz cytrynowy. Według wikipedii powinien być to pieprz czarny młotkowany wraz z suszoną skórką cytrynową. W realiach polskich to mieszanka pieprzu z solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym, kurkumą, cebulą, czosnkiem i skórką cytrynową... na przedostatnim miejscu... Przygotowałam więc swój własny, który właśnie nabiera mocy w szczelnie zamkniętym słoiczku a tymczasem do posypania kanapki używam... startej mrożonej cytryny. Działa wyśmienicie. Jeśli macie ochotę na pikantne smaki, można dodatkowo posypać kanapkę świeżo zmielonym pieprzem.
Bonusem dla oglądających filmiki kanały Jane, jest niesamowita przyjemność. Nie sposób nie polubić obu pań. Czekam na każdy następny odcinek. Ich entuzjazm, energia i poczucie humoru warte jest kilku minut (filmiki są bardzo krótkie!) spędzonych przed ekranem laptopa.


GENIALNA KANAPKA ANN ESSELSTYN
z cytrynowym jarmużem

Kromki razowego chleba (używam gryczanego domowego)
jarmuż (bez grubych nerwów) ugotowany na parze przez 15 minut
hummus bez dodatku oleju*
cytryna ekologiczna świeża
mrożona cytryna lub prawdziwy pieprz cytrynowy
sól (dla mniej zmotywowanych okazuje się ważnym składnikiem ;-))

Kromki chleba stostować do chrupiącej wersji.
Cytrynę dokładnie wyszorować pod gorącą wodą, przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok.
Na chlebie rozsmarować 2 łyżki hummusu, położyć 2 liście jarmużu, spryskać obficie sokiem z cytryny.
Drugą połówkę cytryny pokroić na cieniutkie plasterki wraz ze skórką i mniejszymi pestkami, ułożyć na jarmużu.
(tutaj delikatnie można posolić)
Ułożyć drugą wartswę jarmużu, ponownie spryskać sokiem z cytryny a wierzch posypać startą mrożoną cytryną lub pieprzem cytrynowym.
Zajadać z wielkim smakiem, zlizując cieknący po rękach sok. Mniam!


* Hummus tradycyjnie przygotowuje się z ciecierzycy ugotowanej na miękko wraz z czosnkiem, cytryną, kuminem i sporą ilością płynnej tahiny. Niestety tahina (sezam) zawiera w 100 g 623 kcal, z których 539 pochodzi z tłuszczu! To gruuubo ponad 50%. Właściwie, to gruuuuuuuuubo ponad, bo 86.5% Toteż przygotowuję hummus bez dodatku oleju i tahiny czasem jedynie posypując go podprażonymi ziarnami sezamu. Takiego właśnie hummusu używa Ann Esselstyn. W USA można kupić go jako Engine 2 Humus. W Polsce przygotowujemy sobie taki hummus sami według przepisu z książki Ripa Esselstyna "28 dni do zdrowia". Moj poniższy niech będzie inspiracją do poszukiwania swoich ulubionych smaków.

HUMMUS prawie Esselstynów

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kuminu
4 łyżki wody np. z gotowania ciecierzycy

Wszystkie składniki zblendować do konsystencji, która nam odpowiada.
Ewentualnie pod koniec miksowania dodać łyżeczkę uprażonych nasion sezamu lub posypać nimi gotowy hummus.


Wolicie smaki bardziej pikantne? Brakuje pieprzu? Śmiało można sypnąć według upodobań. W końcu najważniejszy jest jarmuż i ... ewolucja upodobań smakowych do bezolejowych :-D


Komentarze

ulubione posty czytelników

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy …

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Jak upiec chleb bezglutenowy plus bułki gryczanki- z własnych wpadek i przypadków

W internecie aż kipi od warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, glutenowych i bezglutenowych. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdego stać na uczestnictwo i dostęp do publikowanych materiałów. Alergie pokarmowe są i tak drogie w obsłudze. Przynajmniej na początku. Chciałabym więc pomóc choćby w kwestii chleba właśnie. Można bowiem w domu upiec bardzo smaczny chleb bezglutenowy na bazie różnych rodzajów mąki. Moją ulubioną jest gryczana. Szybko i łatwo fementuje. Ciasto pięknie rośnie a po upieczeniu chleb jest mięciutki i wilgotny. Jeśli oczywiście zastosujemy kilka haczyków. Coby się ideału owymi haczykami uczepić, a nie wieszać na nich...  cokolwiek... Dla Was więc przygotowałam zestawienie podpowiedzi z mojej praktyki, jak zadbać o ciasto i proces pieczenia, by uzyskać ten efekt.

1. Drożdże,  zakwas czy ferment?
Drożdże - dają suchszy chleb, szczególnie bezglutenowy. Często się kruszący, szybko wysychający. Piekarze dodają więc do takich wypieków tłuszcz. Często zwierzęcy. Ja sta…

Dżem truskawkowy w kwadrans

Gotowanie powideł, dżemów, konfitur, jest długotrwałe i pracochłonne. W czasie tego procesu znikają nie tylko cenne godziny, ale i wartości zdrowotne przetworu :-( Jeśli gotujemy niewystarczająco długo, musimy dosładzać, bo znika również naturalny smak i aromat. Wraca dopiero przy sporym odparowaniu wody,ale wartości zdrowotne już nigdy doń nie wrócą... Szkoda... W związku z tym zaczęłam od zeszłego roku przetwarzać owoce używając agaru i wstępnie gniotąc owoce rękami, co skraca czas pracy do minimum tj. kwadransa... jeśli nie liczyć mycia i obierania wsadu ;-) Wychodzi bardzo smaczny dżemik o aromacie świeżych owoców, w czym pomaga dodatek minimalnej ilości soli. O dziwo, smaku słonego się nie wyczuwa :-) Dodatkowym walorem dżemu truskawkowego przygotowanego w ten sposób jest jego kolor. Piękny...truskawkowy (;-)) zamiast burego :-DDD


DŻEM TRUSKAWKOWY Z AGAREM (6 słoiczków 200 ml)
1 kg truskawek 1 ½ łyżeczki agaru ewentualnie 1 łyżka ksylitolu szczypta soli himalajskiej
Truskawki dokł…