U mądrych i doświadczonych ludzi przeczytałam, że koniec lipca to ostatni moment na kiszenie liści winogron do dolmades. Truchtem więc do ogródka, naręcze liści ze sporym zapasem zerwałam, solidnie umyłam oglądając bacznie każdy jeden, bo u mnie malutkie ślimaczki lubują się w zacienionych miejscach pod winoroślą, a ich kisić nie planowałam. Okazało się, że upały wtargnęły nawet pod winorośl, ślimaczków zero (0), liście piękne, więc ukisiłam na sławne dolmades, które planuję zrobić za kilka tygodni, gdy nieco chłodniej będzie. Nadal stoją grzecznie czekając na te chłody, bowiem pomimo deszczu na dworze jednak cieplutko. Korzystając z wysypu grzybów wszelakich i z zalegających lodówkę łodyżek pietruszki (po zrobieniu pesto) poczyniłam z nimi mini gołąbki. Liście do kiszenia już się nie nadają, ale młodziutkie, jędrne, zieleniutkie są doskonałe do mini gołąbków, bo dolmades jednak nie śmiałabym ich nazwać. Mini gołąbki podałam z sosem a'la tzatziki i męska część rodzina była zachwycona. Żeńska, na którą teraz składam się tylko ja, również. Zaletą niewątpliwą jest wykorzystanie młodych liści nawet po końcu lipca, w sierpniu, a nawet wrześniu. Trzeba tylko liście zblanszować dwie minuty zamiast jednej, ale dałam radę, wytrwałam ten bezmiar czasu przy kuchence 😁
MINI GOŁĄBKI Z KURKAMI W LIŚCIACH WINOGRON
farsz:
½ szklanki kaszy jaglanej surowej (90g)
1 łyżka łodyżek pietruszki bardzo drobno posiekanych (7g)
2 szalotki drono posiekane (40g)
130 g kurek oczyszczonych pokrojonych w kostkę
2 średnie ząbki czosnku (6g)
sól, pieprz do smaku
sos:
100 g śmietanki owsianej (użyłam domowej z pół szklanki płatków owsianych zmiksowanych ze szklanką wody i odrobiną soli)
sok z ½ cytryny (35g)
3 łyżki mleka sojowego (45g)
gruby plaster awokado (25g)
5 świeżych jędrnych ogórków (200g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
liście winogron (zależnie od rozmiaru 30 - 50) z ogonkami obciętymi przy samej blaszce liściowej
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni odrobinę rumieniąc.
Zalać (uwaga, może pryskać!) 1 szklanką wody, dodać pietruszkę i sporą szczyptę soli, gotować 15 minut, wyłaczyć i zostawić do przestygnięcia.
Na średnim ogniu rozgrzać suchą, głębaszą patelnię, wrzucić szalotkę i dusić mieszając do zrumienienia.
Dodać kurki, czosnek i dusić wciąż mieszając ok. 2 minuty.
Odstawić.
Liście winogron zblanszować w osolonej wodzie ok. 2 minuty, wyłowić, odsączyć.
W misce wymieszać kaszę i kurki, doprawić solą i pieprzem.
Nadziewać liście i zwijać jak gołąbki, ułożyć ściśle w naczyniu do gotowania na parze
(polecam bambusowe sitka, dodają ciekawych nut smakowych i dobrze pracują na parze)
i parować 15 minut.
Sos:
Ogórki zetrzeć na grubych oczkach, delikatnie posolić i odstawić na sicie, by pusciły sok.
Śmietankę owsianą, mleko, awokado i sok z cytryny zblendować na gładki krem.
Doprawić solą i ulubionym pieprzem, dodać czosnek starty na tarce lub przepuszczony przez praskę, odciśnięte porządnie ogórki i całość wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)