Nieco chłodniej na zewnątrz, trzeba ocieplić wnętrze... Troszeczkę. Wnętrze bowiem wciąż pamięta czterdziestostopniowy upał i pragnie tak naprawdę tylko przytulenia. A że wnętrze lubi seler... i fasolki wszelkiego rodzaju, nie lubi natomiast stać przy palenisku (nawet tym kuchennym w postaci palników na płycie), ukoiłam tęsknoty miksem z soczewicy (prawie fasolka, prawda?), selera, orzechów włoskich i kolendry. Niestety, zieloną kolendrę wypaliło słoneczko (nawet nie szkoda, bo ja akurat z tych, co wolą pietruszkę:-)), ale suche ziarenka zawsze mam pod ręką (taką kolendrę akurat uwielbiam), więc dzielnie zastąpiły one zieloną (ufff...). Na domowym, pełnoziarnistym chlebie doskonałe z ogórkiem, tak świeżym, jak i małosolnym. Super smakuje również w wrapach ze świeżymi warzywami i pieczonymi plastrami bakłażana lub plastrami selera (tego warzywa nigdy dość ;-)) pieczonego w soli (klik). Dorzucam nieco kiełków, rukoli, każdej innej zieleniny, i cudowny letni posiłek gotowy w kilka minut. Bez szalejącego wrzątkiem paleniska...
PASTA SELEROWA Z KOLENDRĄ
1¾ szklanki czerwonej soczewicy (340g)
mały seler (240g)
6 orzechów włoskich (20g)
1½ łyżeczki nasion kolendry
¾ łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
szczypior z 2 dużych lub 4 małych dymek
sól do smaku
Do garnka wrzucić soczewicę i pokrojony w kostkę seler, zalać wodą, by je pokryć i gotować do miękkości selera (ok. 10 minut).
Dodać orzechy, czosnek i zblendować, by orzechy się mniej więcej rozdrobniły.
Dodać posiekany szczypior, sól do smaku i raz jeszcze krótko zblendować, by szczypior się dobrze wymieszał, ale nie zmiażdżył.
100g pasty to 118 kcal
2g tłuszczu
17g węglowodanów
8 2g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
100g pasty to 118 kcal
2g tłuszczu
17g węglowodanów
8 2g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)