Przejdź do głównej zawartości

Morelowe ciastka z soczewicą

Dopiero co wrzucałam pulpety z soczewicy a teraz ciastka? Cóż, kobietą jestem, nigdy nie wiadomo, gdzie mnie fantazja poniesie. A że tutejsza fantazja bary silne ma, to nie zboczyła delikatnie z kursu, ale zrobiła odwrót, machnęła odwłokiem i pognała w stronę absolutnie przeciwną. Od pulpetów gotowanych w sosie do ciasteczek pieczonych wypełnionych gęstym musem. Fantazja biegła tak energicznie, że jedynie zdołałam zmodyfikować pulpetowe składniki, zostawiając tą sama metodę. Bo po co zmieniać coś, co szybkie, wygodne, nie produkuje miliona brudnych naczyń a przynosi zupełnie zadowalający efekt? Zadowalający nie tylko poczucie estetyki i smak, ale i wymagania organizmu, który uparcie chce zdrowieć. Widać starość nie dla mnie a w wolne dni jakoś łatwiej się kucharzy 😁


CIASTECZKA Z KARDAMONOWYM MUSEM MANGO
25 sztuk o średnicy 3 cm

100 g czerwonej soczewicy
1 słodka marchewka (100 g)
7 dużych suszonych moreli (75 g)
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
½ szklanki orzechów włoskich (50 g)
mała garść orzechów laskowych (20 g) lub dowolnych innych
35 g syropu klonowego*
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej czyli z brązowego ryżu (20 g)
½ łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia bez aluminium
nasiona z 5 strączków kardamonu (łuski odłóżcie, bo przydadzą się do musu!**)
2 goździki
 ½ łyżeczki ziaren kolendry
 ¼ łyżeczki soli

Soczewicę opłukać i namoczyć w dużej ilości wody przez kilka godzin. Opłukać ponownie, odsączyć dość dokładnie.
Przyprawy dokładnie zmielić lub utłuc w moździerzu.
W malakserze zmiksować dość dokładnie soczewicę, orzechy włoskie, syrop klonowy, sok z cytrusów i marchewkę z solą.
Mąkę ryżową wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia,
Do ciasta dodać pokrojone w paski morele, mieszankę mąki i zmiksować pulsacyjnie do wymieszania.
Orzechy laskowe grubo pokroić i wmieszać w ciasto.
Odstawić na dwie minuty dla związania masy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka formowane np. gałkownicą do lodów, robiąc od góry wgłębienie za pomocą malutkiej łyżeczki lub palca. Piec w 185°C przez mniej więcej 20 minut. Wyciągać, gdy zaczną się mocno rumienić. Wystudzić.

* Jeśli lubicie słodkie, użyjcie dodatkowo sypkie słodzidło np. cukier kokosowy lub ksylitol, erytrytol albo zwykły cukier. Moje są jedynie delikatnie słodkawe, raczej dominuje kwaśna słodycz mango z kardamonowym aromatem.

jedno ciastko o średnicy 13 cm to ok. 13g
00g ciastek to 290 kcal
9.5g tłuszczu
41g węglowodanów
11g białka

obliczone za pomocą aplikacji vitascale

Wgłębienia wystudzonych ciasteczek wypełnić musem mango z przepisu poniżej, ulubionym kwaskowym dżemem, kremem kokosowym (np. z tego przepisu klik) albo na cokolwiek macie ochotę 😋

MUS MANGO Z KARDAMONOWYM LNEM

½ szklanki musu z mango z puszki lub zmiksowany świeży owoc
1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego z kardamonem**
szczypta soli

Siemię zmielić razem z łuskami strączków kardamonu (patrz wyżej**). W płytkim rondelku wymieszać mus ze zmielonym siemieniem, solą i na małym ogniu doprowadzić do zagęszczenia do konsystencji budyniu. Ciepłym musem wypełniać wgłębienia w ciasteczkach. Odstawić do wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.


Szczerze mówiąc, coraz bardziej tą fantazję lubię. Włosy nabierają nobliwej siwizny, a fantazja fruwa jak motylek. Coraz wyżej i dalej. A ja z nią... Wlazłam jej na te bary i dobrze mi tu. Złazić nie zamierzam. Czasem przychodzi myśl, że trochę to nienaturalne. Koleżanki ustatkowane, miłośniczki klasyki, wina i muzyki. Mnie klasyka też się podoba, ale wciąż ciekawość pcha sprawdzać, co jeszcze można zmienić... Wina nie pijam, wolę... wodę... Naprawdę. Zwykłą wodę, czystą, chłodną. Czasem lekko ciepłą. Czasem z cytryną albo imbirem. Rozpustą jest parzona kawa z karobu. Wino? W nim podobają mi się tylko... kieliszki... Desery w kieliszkach wyglądają zjawiskowo, więc skorzystałam kiedyś  z jakiejś wyprzedaży i mam komplet, co nieco zbija z tropu mniej znajomych znajomych. Musy, kremy czy vege tiramisu cudnie się prezentują przy uroczystych okazjach, ale ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i niezbyt często z tej możliwości korzystam.
Muzyka? Bardzo lubię jej słuchać. Nie przypadkowej. Wybieram starannie słuchane utwory. Ważne są słowa, nastrój, przesłanie, emocje, jakie pobudza. Stosownie do okoliczności i potrzeb. Wybieram je równie starannie i uważnie jak to, co jem. Muzyka przecież jest pokarmem serca, duszy. To muzyka (niekoniecznie słowa) są głównym elementem każdej liturgii każdej (no, prawie każdej) religii. Muzyka omija nasz płat czołowy odpowiedzialny za krytyczne myślenie, wolną wolę i decyzyjność. Wpływa na nasze zachowania w sposób zupełnie dla nas nieświadomy. Kilka słów o fenomenie muzyki znajdziecie np. tu klik ale jeśli chcecie maksymalnie skorzystać z tego fenomenu, grajcie na instrumencie. Jakimkolwiek. I ilukolwiek. Wspomożecie mózg w jego codziennych zmaganiach klik.
Jedzenie tak samo. Jedząc różne produkty modyfikujemy nasze zachowania. Np. wysoki indeks glikemiczny jest nierozłącznie związany z większym poirytowaniem. Tłuszcz w większych ilościach odbiera energię a więcej białka daje uczucie naładowania energią. Różne utwory działają również w bardzo różnorodny sposób. Dlatego właśnie muzykę i jedzenie wybieram starannie, by żyć tak, jak chcę. Fantazja bardzo w tym pomaga... 

Komentarze

ulubione posty czytelników

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje. .. czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba pra

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać p

Tortilla z komosy czyli ziarno w roli głównej

Ziarno w roli głównej . Kiedyś podstawa menu. W postaci placków, klusek, kasz, mamałygi w przeróznych wersjach. U nas niegdyś był to podpłomyk z żyta, gryki, potem orkiszu. No tak kieeeeedyś. Teraz wszędzie króluje pszenica. W piekarniach podpłomyki pszenne, bułki pszenne (czasem z dodatkiem żyta), pierogi pszenne (bywają ostatnio gryczane czyli z dodatkiem kilkuprocentowym gryki...), naleśniki pszenne. Ba! Tortille (klasycznie z kukurydzy) też pszenne. Lavasze pszenne. Ciabatty pszenne. Wszędzie pszenica. Zdominowała każdy talerz i każdą (prawie) potrawę. Im więcej jej spotykam, tym wiekszą mam ochotę, by pokazywać alternatywy dla pszenicy. Przecież taka wszechobecność jednego ziarna odbiera radość smakowania różnorodności. Ze zdrowotnego punktu widzenia też nieciekawie. Żaden organizm nie wytrzyma tak jednostronnej diety. Nietolerancje pokarmowe czekają u progu. Jeśli też widząc tą monotonię, macie ochotę na większą rozmaitość, polecam spróbować tortilli z komosy. Wiem, ziarno nie n

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej.  Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) - jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jestem pewna dlaczego, ale "sklepowe" mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie dodatkowo... Mąka zmielona zaś w domu nie jest ograbiona z żadnego składnika właściwego kaszy, stąd wyższy Ig wynika jedynie ze stopnia rozdrobnienia.. Sama jaglanka zawiera również pewną ilość tłuszczów. Zdrowych, ale... jak to tłuszcze: jełczejących w czasie przechowywania. W kaszy zmielonej jełczeją szybciej, więc producenci albo tłuszcz starają się usunąć dla przedłużenia terminu ważności, bądź... kupujemy gorzką mąkę... Namawiam więc do wykorzystania blenderów i