Przejdź do głównej zawartości

Łatwy chleb gryczany z kiszoną kapustą, niski ig

Lubię czytać. Najbardziej historie rodzinne. Nie jakieś dzieje rodów, choć i te są bardzo interesujące, ale najbardziej lubię takie codzienne, zwyczajne. Lubię przyglądać się zwyczajności, bo jest w niej całe ciepło, miłość wyrażana drobnymi gestami, słowami mówionymi "przy okazji". Jak czuły dotyk ramienia w przelocie, ciepły uśmiech tak dobrze znany z chwil pełnych wspólnych przeżyć, które potrafią zbliżać... nie, nie ludzi, ale serca. Jeśli te historie są jeszcze spisane pięknym językiem, który potrafi podkreślić rodzinne subtelności, mogę wracać i czytać znów, i znów. Tym bardziej w pochmurne, wilgotne dni. Wtedy ciepła wciąż za mało i chciałoby się nie wychylać nosa spod ciepłej kołdry, na stopach nosić grube wełniane skarpety i wygrzewać plecy pod potężnymi swetrzyskami. Chyba właśnie dlatego lubię wracać do @White Plate. Wróciłam również w tym roku wraz z pierwszymi pogwizdami jesiennego wiatru. Wpadłam akurat na wpis o chlebie i chętnie przystanęłam, bo nic tak umysłu nie rozgrzewa (mojego 😁), jak myśl o świeżym, pachnącym pieczywku. Jak wpadłam, to poczytałam. Jak poczytałam, to zadrżałam. Przecież właśnie miałam plany piec chleb, ale jakoś nie miałam ochoty na zakwas. Chciałam słodsze, delikatniejsze. bezglutenowe zazwyczaj wychodzą cięższe i suchsze, a ja tęskniłam za elastycznością, miękkością. Taką, jak przy otulaniu się mięciutkim pledem... A tutaj, proszę, chleb z kiszoną kapustą na drożdżach! Choć według przepisu używało się maszyny do chleba, to przecież nie ma to jak chleb z piekarnika. Wyrośnięty w ceramicznej misie o grubych ściankach, otulony kraciastą ściereczką, z czułością przekładany do foremki... Cały czas mogę zerkać, jak pięknie rośnie wewnątrz oświetlonego piekarnika... Lubię po prostu.
Myśl o chlebie który szybko się robi (drożdże przecież), ma głęboki smak (kiszonki tradycyjnie do zakwasu służą wyśmienicie), będzie elastyczny (kapustą da wilgotność wypiekowi) i na dodatek... wykorzystam nadmiar wyprodukowanej kapusty, obudziła mnie bardzo skutecznie z jesiennej zadumy. To do działania!

Wieczór zapadł niepostrzeżenie, więc skorzystałam z pory i zaczęłam rozrabiać drożdże. A że pora późna, to drożdży wzięłam malutko (stara sztuczka piekarzy świetnie sie sprawdzająca!), część mąki i zostawiłam do rana. Może być też i do popołudnia, kilka godzin nie gra roli 😃...


CHLEB GRYCZANO - RYŻOWY Z KISZONA KAPUSTĄ
keksówka 11 x 30 cm

250 g mąki gryczanej *
5 g drożdży
10 g syropu klonowego
1 szklanka wody

1½ szklanki wody
1½ szklanki mąki gryczanej
1½ szklanki mąki ryżowej z ryżu brązowego
1 łyżeczka soli

200 g mocno odciśniętej kapusty kiszonej niepasteryzowanej tj. dwie spore garście. **

W ceramicznej misce (trzyma ciepło, a to jesienią istotne dla pieczywa) mieszam mąkę z drożdżami.
Dodaję syrop, wodę i dokładnie mieszam.
Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do nastepnego dnia w spokojne miejsce.
Wyciągam też z lodówki kapustę, żeby nabrała temperatury pokojowej i nie chłodziła ciasta następnego dnia.

Po kilku, kilkunastu godzinach ciasto powinno podrosnąć, a nawet się nieco zapaść. Jest o.k.
Dolewam wodę, bardzo dokładnie mieszam, zeby nie było grudek.
Dodaję sól i obie mąki, mieszam znów bardzo dokładnie.
(nie trzeba wyrabiać, ugniatać - cud pieczywa bezglutenowego!)
Kapustę bardzo dokładnie siekam, dodaję do ciasta chlebowego i porządnie mieszam.
Foremkę smaruję olejem kokosowym i obsypuję porządnie mąką gryczaną, albo wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję olejem i wykładam... liśćmi kapusty czy chrzanu.
Ciasto przekładam do przygotowanej foremki, wyrównuję wierzch, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 - 3 godziny zależnie od temperatury pomieszczenia. ***
Piekę 70 minut w 220⁰C.
Delikatnie wyciągam na kratkę i studzę.

100 g chleba to 185kcal
1.5g tłuszczu
36g węglowodanów
6g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


* Zawsze używam mąki pełnoziarnistej. Zazwyczaj po prostu mielę kasze czy ryż. Wychodzi taniej i mam zawsze świeżutką mąkę.
** Kapusta kiszona bywa często pasteryzowana i wtedy brakuje jej cennych bakterii, które przyspieszają przemianę mąki w zakwas. Używam albo swojej domowej, albo kupuję tzw. charsznicką ekologiczną (o nie jest reklama, dzielę się ty, co zauważyłam jako korzystne i sama za te doświadczenia zapłaciłam ;-))
*** Jeśli chcę, by urosło szybciej, wkładam do piekarnika z włączoną lampką. Tempo rośnięcia zależy też od świeżości kapsuty i jakości jej ukiszenia. Im lepsza, tym szybciej urośnie.

Smakuje dobrze ze wszystkim, nawet ze słodkimi dodatkami 😋




Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać p

Lniane chipsy paprykowe

Chipsy to zmora dietetyków i jednocześnie miłość... zwykłych ludzi... Chrupie się je cudownie, smak mają intensywny, cenę przystępną, no i... te reklamy... Czy jest ktoś nie znający hasła:  Są chipsy, jest zabawa! ? Nawet, jeśli oglądamy klipy z przymrużeniem oka, w głowie pozostaje skojarzenie, które powoduje, że widząc znajome opakowanie chipsów na półce sklepowej, pojawia się myśl: O! A może zafundować sobie chwilę fajnej zabawy...? To nic, że nie planowaliśmy żadnej imprezki, przecież z chipsami jest super nawet bez imprezki. Przynajmniej ja miałam dokładnie takie odczucia. Chrupanie chipsów stawało się impulsem do przywoływania wspomnień z przyjemnych spotkań z przyjaciółmi i od razu było mi raźniej, cieplej na serduchu. Po krótkim czasie moje rozanielenie przybierało rozmiary i postać totalnego rozleniwienia i jedyne, co mogło mnie podnieść z fotela, to myśl o kolejnej paczce chipsów. Co ciekawe, po chipsach zazwyczaj znajdowałam sama siebie w fotelu choć na wspominanej re

Ulubione śniadanie i o toksyczności siemienia lnianego słów kilka

Dobre śniadanie to podstawa. Moje musi być zdrowe, kolorowe i... smaczne. Rankiem z przyjemnością wstaję, gdy czeka na mnie ulubiona nocna owsianka. Mam swoje ulubione kompozycje smakowe, ale lubię tez nowości. Korzystam z nietypowych owoców, nasion, płatków, żeby urozmaicić codzienne menu. Lubię też poznawać nowości. Jednak nie całkiem jak leci... Wybieram sobie uważnie, z namaszczeniem. Lubię celebrować swoje odkrycia i z pełną "kolumbowską" świadomością rozsmakowywać się, odszukiwać znajome i zupełnie nowe akcenty. Przyjemność jedzenia w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie sposób oprzeć się uczuciu cudownej wdzięczności za takie bogactwo. Tej śnieżnej wiosny spotkałam się z tamarillo. Egzotyczny owoc bardziej przypominający pomidora niż śliwkę, choć z zewnątrz wygląda jak śliwka właśnie. Rok temu już go próbowałam. Na kromce chleba. Jednak tym wyglądał, jakby chciał zanurkować w ... owsiance. Przystałam na ten kaprys, owoc kupiłam (przy okazji walcząc zawzięcie z kasjerką o

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie ... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie ... my. .. Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D To startujemy: Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym ,   stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d