Wiem, jak to brzmi. Dziwnie. Niepokojąco. Intrygująco...? Jeśli wygrało to ostatnie, zapraszam do dalszej lektury. Zapewniam, że się nie zawiedziecie.
Zaczęło się od ... mandoliny. Taka tarka do szatkowania warzyw i owoców. Miałam wewnętrzne przekonanie, że wybrana przez mnie marka będzie zakupem doskonałym. Zdecydowana weszłam na stronę sklepu i tutaj niespodzianka. Mandolin tej firmy było kilka modeli... I utknęłam. Ceny bowiem również były róóóżneee... Wtedy akurat zainstalowałam Instagrama (tak, tak raptem kilka miesięcy temu; wiem, jestem sto lat za dinozaurami... wcale mi to nie przeszkadza, przynajmniej czyste powietrze mam ;-)) i zobaczyłam relację Dominiki Wójciak znaczy Jarzynovej o zakupie takiej własnie mandoliny! Z nieba mi spadła kobieta! Zapytana o model, odpowiedziała, że poleca tą większą, bo można szatkować nawet całą kalarepkę na plastry grubości kartki papieru do warzywnych pierożków. Warzywne pierożki... To było coś dla mnie. Mandolina kupiona, kalarepka również. Pierwszy test, po którymśtam ustawieniu grubości są! Plastry grubości kartki papieru czyli przezroczyste prawie. Mniamuśne. no to dalej. Pierogi... jak zrobić pierogi... Plastry w tym czasie prawie się do siebie przykleiły a rozdzielane sklejały się znów same ze sobą... Jak pierogi... Wpakowałam więc do środka po odrobinie gęstego hummusu paprykowego. Okazały się bardzo smaczne i chrupiące. Trzymały się siebie i hummusu. Od tej pory robię różne wersje z różnych warzyw. Ostatnio wpadłam na pomysł przekształcenia carpaccio buraczanego na takie pierożki i nafaszerowałam je po prostu bazyliowym pesto. Żeby plasterki buraka były mniej ziemiste w smaku, bardziej elastyczne i lepiej się sklejały, zamarynowałam je w soku cytrynowym i soli przez kilka godzin. Z pesto i tofu, skropione pomarańczowym vinegretem smakowały wybornie.
Jeśli chcecie zerknąć, jak robiłam pesto, to proszę:
PESTO BAZYLIOWE Z DYNIĄ
garść orzechów włoskich (30g)
2 łyżki pestek dyni lub nerkowców (20g)
pęczek bazylii ok. 40g
1 duży ząbek czosnku (7g)
1 1/2 łyżki płatków drożdżowych (6g)
2 łyżki soku z cytryny (30g)
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
W rozdrabniaczu umieścić wszystkie składniki w powyższej kolejności i miksować do uzyskania ulubionej konsystencji.
Dodać 120 g rozkruszonego tofu (najlepsze bazyliowe, ale spokojnie może być naturalne) i dokładnie wymieszać.
100 g pesto to:175kcal
12.8g tłuszczu
7.5g węglowodanów
10.7g białka
obliczono za pomocą aplikacji vitascale
100 g pesto to:175kcal
12.8g tłuszczu
7.5g węglowodanów
10.7g białka
obliczono za pomocą aplikacji vitascale
to ja proszę o link do tej mandoliny , bo pierożki i mnie zauroczyły
OdpowiedzUsuńCieszę się z zauroczenia 😊 mandolinę kupiłam firmy Benriner. Ta szerszą, żeby ciąć właśnie kalarepki. Jest doskonała. Teraz sałatki robię w mig! Kupiłam akurat w promocji w makro, bo akurat się trafiła, choć chciałam na autoryzowanej stronie. https://benriner.pl/kolekcja/produkty-benriner/premium-super-benriner
Usuń