Do lata jeszcze sporo czasu. Za oknem wciąż (albo dopiero teraz ;-)) zimno i pochmurno. Dobrze wtedy usiąść w ulubionym fotelu/kącie tapczanu/kącie w kuchni/wszędzie, gdzie dobrze, przytulnie i ciepło, otulić się kocem i podczytując pasjonujące historie z ukochanej książki małymi kęsami konsumować treściwą pieczeń z kawałkiem świeżego, domowego chleba lub absolutnie samiuteńką z odrobiną zielonych kiełków czy niezwykle na topie teraz mikro liści. Pieczeń w kolorze przypominającym słoneczne lato, wyrazista tak w smaku, jak i w armacie, wilgotna... Surowa kasza dodaje do konsystencji to, co tak bardzo lubię: nieco do gryzienia i czasem nawet chrupania (jeśli nie lubicie przyprażonej kaszy jaglanej (ma nieco mączysty posmak - ja go lubię), spryskajcie wierzch pieczeni olejem i pieczcie przez 40 minut przykrytą papierem do pieczenia, który lepiej usunąć na ostatnie 10 minut, by się ładnie pieczeń przyrumieniła. Robi się ciepło nawet w szare wieczory i poranki :-)
PIECZEŃ Z BOBU I BATATA
keksówka 10 x 28 cm
1 batat ok. 300 g
3 szklanki (440 g) ugotowanego bobu
1 (70 g) cebula
½ szklanki (90 g) ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki (115 g) suchej kaszy jaglanej
1 duża gałązka (80 g) selera naciowego
2 łyżki (16 g) zmielonego siemienia lnianego złocistego
½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub ½ łyżki suszonego
2 łyżki pokrojonego świeżego koperku
½ łyżeczki świeżego startego imbiru
2 łyżeczki soli
dodatkowo do foremki: mąka (użyłam gryczanej) do obsypania
olej kokosowy do natłuszczenia
dodatkowo do foremki: mąka (użyłam gryczanej) do obsypania
olej kokosowy do natłuszczenia
Batata i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękoma na jednorodną masę (będzie dość wilgotna, gdyż surowa kasza wchłonie tą wilgoć).
Jeśli jest bardzo mokra (gdy bób jest bardzo młody i mało skrobiowy), dodać jeszcze 1 łyżeczkę mąki i wymieszać.
Foremkę wysmarować olejem kokosowym, obsypać mąką.
Jeśli jest bardzo mokra (gdy bób jest bardzo młody i mało skrobiowy), dodać jeszcze 1 łyżeczkę mąki i wymieszać.
Foremkę wysmarować olejem kokosowym, obsypać mąką.
Masę przełożyć do foremki i piec w 180⁰C przez 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)